Pauline uit KeniaPauline is een 38-jarige moeder van twee kinderen. Ze is geboren en opgegroeid in de Korogocho sloppenwijken in het oosten van Nairobi in Kenia. Hier ontdekte ze de harde realiteit van de stedelijke nederzettingen van Nairobi. Van de hoge criminaliteit, grote armoede, ziekte, etnische conflicten, corruptie en politieke instabiliteit zijn de kinderen vaak de dupe.

Maar de lokale kerk helpt Pauline. Deze levende gemeente helpt de meest behoeftige mensen in haar omgeving op een heel praktische manier. Door de samenwerking met Compassion wordt de kerk in staat gesteld om de armen te helpen en een oase te zijn in de duistere sloppenwijk in Nairobi.

Bang voor aanvallen
Pauline herinnert zich het vervallen huis waar ze tot voor kort woonde. De muren waren naar binnen ingestort en als gevolg daarvan zakte ook het dak naar beneden. Pauline schaamde zich voor haar huis, naast het gevaar voor haar familie. “Mijn deur kon bijna niet dicht en we waren bang dat we ’s nachts aangevallen zouden worden.”

De Redeemed Gospel Church in KeniaPauline vond hulp bij de lokale kerk van de Korogocho sloppenwijken, de Redeemed Gospel Church. Deze kerk probeert mensen in armoede te helpen. De samenwerking met Compassion heeft erg geholpen om meer kinderen en families te bereiken. Niet alleen met het evangelie van Jezus, maar ook met sociale vaardigheden die helpen om economisch zelfvoorzienend te zijn.”

Vernederingen
Vaak organiseerde Pauline bijeenkomsten in haar kleine huis. Uiteindelijk kon ze niet meer tegen de vernedering voor haar kleine huis en wilde ze geen bijeenkomsten meer organiseren. Een van de kerkleden kwam achter haar moeilijkheden en zorgde voor hulp bij voorganger Muthama.“De kerkleden hebben mijn huis weer opnieuw opgebouwd,” glimlacht Pauline bij de herinnering.

Paulines zelfvertrouwen groeide en ze is heel dankbaar voor de geweldige hulp. Ze kan nu weer mensen uitnodigen in haar kleine huis zonder dat ze zich zorgen hoeft te maken. Haar dochter, Margaret (22) heeft alle Compassion projecten doorlopen. Margaret heeft nu een baan als serveerster in een populair koffiehuis in de stad Java.

Hoop voor mensen
Hoop voor kinderen in KeniaDit is één van de vele voorbeelden van hoe de kerk een schijnend licht kan zijn voor de mensen in Korogocho. Voorganger Muthama gelooft dat de kerk de hoop is voor de mensen in armoede en heeft een missie om de vooruitzichten van de gemeenschap te veranderen. “Ik geloof dat de echte oplossing de tussenkomst van de christelijke gemeenschap is. Ik hou van de kerk omdat het hoop biedt voor de mensheid. De kerk heeft een grote rol om mensen over God te leren en zich te realiseren dat God hen mogelijkheden biedt. Bovendien verspreidt het de liefde van God over alle mensen.”

Door Silas Irungu

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.