Esther en haar kinderenAls je een kind sponsort, geef je hem of haar de kans op een betere toekomst. Wat doen de kinderen als ze het Compassion-programma hebben afgerond? Hoe ziet hun leven er nu uit? 4 Voormalige sponsorkinderen uit de Dominicaanse Republiek vertellen hun verhaal.

Maira
Maira is nu 45 jaar oud en geeft les in Sociale Wetenschappen. Ze is getrouwd en heeft 2 kinderen. Als Maira naar haar kinderen kijkt, dan denkt ze aan de kansen die haar kinderen nu hebben. Ze hebben genoeg eten, krijgen goed onderwijs en wonen in een huis. Voor Maira zelf was dit heel anders.

Maira en haar gezin

Maira en haar gezin

Maira werd via Compassion gesponsord toen ze 8 jaar was. Haar familie had het moeilijk. Haar moeder was huisvrouw en haar vader kapper. Haar ouders hadden bijna geen eten en vaak hadden ze maar één maaltijd per dag. Toen Maira naar school ging, werd ze door haar voorganger aangemoedigd om te studeren. Haar vader deed dit niet. Hij vond dat zij niet naar school hoefde, omdat ze ook wel geld kon verdienden als prostituee.

Maira had regelmatig contact met haar sponsors. “Ze gaven mij kracht om vooruit te kijken en vroegen mij waar ik van droomde. Hun kinderen schreven mij ook over hun dromen en één van hen wilde lerares worden. Ik besloot dat ik dat ook wilde en deze droom heb ik waargemaakt met de hulp van Compassion.’’

 

Bileysi geeft nu les in Sociale Wetenschappen

Bileysi en haar kinderen

Bileysi
Bileysi (37) is lerares Spaans. Zij werd gesponsord toen ze 5 jaar was. Haar ouders deden alles om zo goed mogelijk voor haar en haar broers en zussen te zorgen, maar dat was niet genoeg. Daarom werd ze via Compassion geholpen. Tijdens het Compassion-programma volgde ze o.a. een aanvullende cursus boekhouding en een typcursus.

Brieven schrijven met haar sponsor was belangrijk voor Bileysi. “Zo werd ik aangemoedigd en had ik een doel voor ogen. Mijn sponsor wilde altijd weten hoe het met me ging en waar ik mee bezig was.’’ Bileysi is nu getrouwd en heeft 2 kinderen. Samen met haar man kan ze goed voor haar kinderen zorgen en hen het leven geven waar ze zelf altijd van heeft gedroomd.

Esther

Esther en haar kinderen

Esther en haar gezin

Esther(28) werd zwanger op haar 17e. “Ik heb dat ook aan mijn sponsor geschreven. Hij schreef me dat ieder mens fouten maakt. Mijn sponsor wist zelfs eerder dat ik zwanger was dan mijn eigen moeder. Hij schreef me een prachtige bijbeltekst die mij erg heeft geholpen door mijn moeilijke tijd. De tekst helpt me nog steeds op mijn studie marketing, aan de universiteit, af te ronden.’’

Esther is inmiddels getrouwd en heeft 3 kinderen. Ze gelooft dat God haar zal helpen om haar studie af te ronden, zodat ze net als haar man geld kan verdienen en zo voor haar kinderen kan zorgen. “Ik wil mijn sponsor echt bedanken, zonder hem had ik nu geen universitaire studie gevolgd.’’

Noemi en haar gezin

Noemi en haar gezin

Noemi
Noemi kwam in een Compassion-project terecht toen ze 4 jaar was. Noemi en haar man zijn allebei afgestudeerd in Vreemde Talen. Ze runnen nu een taalschool waar ze Engels geven. Noemi en haar man hebben meer dan 50 studenten een beurs gegeven omdat ze geen geld hadden. Nu kunnen ze toch studeren. “We willen studenten de kans geven om te studeren, ook al hebben ze geen geld.’’ Noemi en haar man geven zo de hulp die Noemi vroeger zelf kreeg door aan studenten uit hun eigen omgeving.


Armoede overwonnen

Deze 4 mensen hebben iets gemeen: ze kwamen in contact met iemand die hen een kans gaf op een leven zonder armoede. Alle 4 voormalige sponsorkinderen hebben hun eigen kinderen niet bij een Compassion-project ingeschreven. Zij kunnen zelf in de behoeften van hun kinderen zorgen. Door de hulp die ze hebben gekregen, is de cirkel van armoede in hun families overwonnen. Als kind kans-arm, maar nu zelfredzaam.

door: Adones Martinez (Compassion Dominicaanse Republiek)


3 reacties Reageer
 1. jul 12, 2011
  at 11:57

  Wauw, ik heb deze verhalen al vaker gehoord omdat ik het voorrecht heb gehad diverse projecten te bezoeken in verschillende landen en Compassion een groot verschil weet te maken. Maar iedere keer als ik het weer lees, word ik weer geraakt. Prachtig. Thanks for sharing!

 2. Jacqueline van der Korput
  jul 12, 2011
  at 12:39

  Wow! Dit is zo bemoedigend en zo hoopvol! Het bewijst dat ‘klein denken’ werkt! Het veranderen van de wereld van 1 kind verandert de toekomst van de volgende generatie! PTL!

 3. jul 15, 2011
  at 12:14

  Prachtig en bemoedigend om te lezen wat voor effect het kan hebben en dat het echt werkt!

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.