Soms zie je foto’s uit ontwikkelingslanden die je met een knagend gevoel achterlaten. Kinderen met opgezwollen buiken, vliegen in de ogen en andere mensonwaardige situaties. Ook wij gebruiken veel foto’s in onze communicatie, omdat ze vaak zoveel meer zeggen dan woorden zeggen kunnen. Maar foto’s publiceren brengt ook risico’s met zich mee. Lees hoe Compassion hiermee omgaat.

We hanteren in al onze communicatie-uitingen een aantal waarden. We zijn hier heel strict in, omdat we werken voor en met de meest kwetsbare groep mensen op aarde: kinderen de in armoede leven. Drie van deze waarden zijn: waardigheid, integriteit en veiligheid.

Waardigheid
We publiceren alleen foto’s waarop kinderen waardig worden afgebeeld. Dus geen foto’s van uitgemergelde lichamen of mensonterende situaties. Dat soort situaties komen in de gebieden waar wij werken wel veel voor, maar wij gebruiken ze bewust niet in onze communicatie. Wij geloven dat kinderen die in armoede leven iemand nodig hebben die vanuit bewogenheid (‘compassion’) helpt, niet vanuit schuldgevoel. Iemand die vanuit schuldgevoel geeft, zal de ondersteuning niet lang volhouden. Iemand die om een ander geeft wel. God ziet kinderen ook als waardig: als volwaardige mensen die een goede behandeling verdienen.

 

Emídio uit El Salvador houdt een agenda met zijn foto erop vast

Emídio uit El Salvador houdt een agenda met zijn foto erop vast

 

Integriteit
Een 2e belangrijke waarde is integriteit. Wat als een kind zijn eigen foto ergens terugziet? Of een van zijn ouders? We willen dat zij zich nooit hoeven te schamen voor een afbeelding. Daarom werken we zorgvuldig aan een uitgebreide fotobibliotheek, met bij elke foto de herkomst, naam van het kind (of de ouders) en een beschrijving van de omgeving. Zo kunnen we in onze publicaties goed uitleggen om wie het gaat.

Veiligheid
Vooral in digitale publicaties brengt het gebruik van foto’s met kinderen risico’s met zich mee. Te vaak horen we in de media dat mensen foto’s van kinderen bewerken en manipuleren zodat ze ook voor bijvoorbeeld kinderporno-websites kunnen worden gebruikt. Compassion publiceert daarom geen foto’s van blote kinderen of kinderen met een ontbloot bovenlijf. Ook tegen dit soort praktijken willen we al onze sponsorkinderen beschermen.


6 reacties Reageer
 1. aug 4, 2011
  at 08:06

  Goed verhaal!

 2. Jan Willem
  aug 5, 2011
  at 13:59

  Jullie zijn top =)

 3. Nathalie
  aug 12, 2011
  at 19:43

  Mooi zeg!!!!! Hij is een paar tandjes armer 😉 Heel goed hoe jullie hiermee omgaan…

 4. Daniel
  aug 16, 2011
  at 16:11

  Heel goed!!! Daarom steunen we jullie!

 5. Fam. G.E. Harkema
  aug 16, 2011
  at 22:21

  Wij hebben zeer veel respect voor Compassion! Gods zegen met jullie goede werk! Top!

 6. jan peter
  aug 21, 2011
  at 14:24

  Het is idd waar dat compassion met veel respect en wijsheid met de kinderen (en familie en project etc ) omgaat.
  zelf heb ik meegeweest met een reis naar indonesie om mijn sponsorkind te ontmoeten, wat zeer geslaagt was. voor dat we deze reis deden, werd in een vergadering heel duidelijk uigelegt waar we geen foto’s van mochten maken en het waarom daarvan.

  Compassion heeft na deze reis, waar we echt in de keuken van compassion keken zoveel waardering verdiend. dat compassion bij mij alleen maar meer tot leven is gekomen en me er graag mee verbindt.

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.