Nathan van Dam in Kenia‘Praise God’ zegt de spreker,’amen’ zegt het publiek in koor. Ik ben in Nairobi, Kenia. Samen met Ben Tiggelaar, bekend van o.a. ‘MBA in een dag’ en de bestseller ‘dromen, durven, doen’ en John van den Heuvel, oud-directeur van DOOR International, trekken we een week op om het werk van Compassion te zien, mensen te ontmoeten en een bijdrage te leveren aan de jaarlijkse conferentie van de studenten uit het Leadership Development Program (LDP).

door: Nathan van Dam

“Laat je verleden niet je toekomst bepalen”
Het enthousiasme in de zaal is voelbaar. Hier zitten 250 jongeren die een moeilijke weg hebben afgelegd. Vijftien jaar geleden zochten ze naar voedsel op vuilnisbelten, woonden ze in sloppenwijken of liepen ze uren door droog land met een jerrycan water. Nu is dat hun verleden en de spreker moedigt hen aan om het ook daar te laten. Laat je verleden niet je toekomst bepalen. Kijk vooruit, durf te dromen en beperk jezelf daarin niet. Hij haalt Jesaja 43 aan om iedereen ervan te doordringen hoe waardevol ze zijn in Gods ogen.

Dat de boodschap is geland proef je in de intens gezongen aanbiddingsliederen en het dansen vol overgave. Vooral naar het dansen kijk ik vol jaloezie, laat ik het maar niet proberen.

 

Ben Tiggelaar geeft les aan LDP-studenten

Ben Tiggelaar geeft les aan LDP-studenten

“Begrijpen ze wat ik zeg?”
Dan is het de beurt aan Ben Tiggelaar & John van den Heuvel. Beide hebben een ruime ervaring op dit gebied. Verschillende directies, managementteams en zelfs topzeilers hebben gebruik gemaakt van de wijsheden van deze twee heren. Toch is het nu ook weer spannend, geven ze zelf toe. Sluit ik aan bij hun behoeften? Begrijpen ze wat ik zeg? Gelukkig is het ijs gauw gebroken en zie ik om me heen driftig mensen meeschrijven en knikken. Ze zuigen de woorden op. Ben spreekt vooral over (zelf) leiderschap. Welke richting kies je en welke acties voer je uit? Zijn kenmerkende razendsnelle stijl en onderbrekingen met swingende muziek doen het goed.

John vertelt hoe je doelen bepaalt in je leven en welke keuzes hij zelf in zijn carriere heeft gemaakt. Een authentiek verhaal wat veel respect afdwingt. Na afloop staan de studenten een voor een op om vragen te stellen. Je merkt dat ze echt weer een stap verder gekomen zijn door dit verhaal.


LDP-studenten bij het seminar van Compassion in Nairobi

LDP-studenten bij het seminar van Compassion in Nairobi

250 wonderen gezien
Na twee intense dagen moeten we alweer afscheid nemen. Alle drie hadden we nog veel langer willen blijven. We mochten iets geven, maar wat krijgen we er veel voor terug:

 • Hoop voor een land als Kenia, doordat er een nieuwe generatie leiders komt.
 • Dankbaarheid van hen voor het kleine dat we in Nederland kunnen doen.
 • Plezier dankzij veel humor en optimisme.
 • Geloof in een God die wonderen doet, ik heb er 250 gezien met eigen ogen.


‘Thank you Compassion’

Een van die 250 wonderen is Eric. Hij groeide op in Kibera, de grootste sloppenwijk van Nairobi. Midden in deze week die bekend staat om zijn illegale alcohol en geweld, begon de Church of God kinderen te helpen waaronder Eric. Op jonge leeftijd gaf hij zijn leven aan Jezus. Muziek is een van zijn talenten en dit talent heeft hij gebruikt om zijn leven te bezingen en te beschrijven hoe Compassion hem heeft geholpen. Je kunt zijn lied Thank You Compassion hier beluisteren.

p.s. We verloten 3 mini-cd’s van Eric onder degenen die dit blog-artikel Tweeten met #thankyoucompassion

 


4 reacties Reageer
 1. Hagar
  aug 25, 2011
  at 14:16

  Hoi Nathan,

  gaaf om je ervaringen te lezen. Wat blijft het toch een krachtig programma, dat LDP-programma! Ga vooral zo door! 🙂

  Groeten Hagar

 2. sep 5, 2011
  at 14:50

  De winnaars van de mini-cd’s van Eric krijgen vandaag bericht!

 3. CM Noteboom
  okt 5, 2011
  at 21:02

  Wat een geweldig mooie muziek!
  Staat er nog meer online van Eric?

 4. Martijn
  okt 5, 2011
  at 21:06

  Nee, hij heeft een klein cd-tje gemaakt. Maar die zijn inmiddels alweer op…

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.