Henri NouwenHet Engelse woord ‘compassion’ wordt in het Nederlands vaak vertaald met ‘compassie’ of ‘bewogenheid’. Henri Nouwen helpt ons om de werkelijke betekenis ervan te begrijpen. Nouwen was een Nederlandse priester, hoogleraar en schrijver. Hij werkte jarenlang als missionaris, doceerde aan verschillende Amerikaanse universiteiten en schreef tientallen boeken. Hij schreef ook een boek met de titel ‘Compassion’. Hieronder staan een aantal inspirerende uitspraken.

Wat vind jij van zijn uitspraken?

 

Plaatsen van pijn

“Compassie vraagt ons te gaan naar plaatsen van pijn, te delen in gebrokenheid, angst, verwarring en leed. Compassie daagt ons uit om het samen uit te schreeuwen met degenen in ellende, te treuren met degenen die eenzaam zijn, te huilen met degenen in tranen. Compassie vereist van ons om zwak te zijn met de zwakken, kwetsbaar met degenen die kwetsbaar zijn en weerloos met degenen die weerloos zijn.”

Menselijke lijden

“Hoe meer ik nadenk over het menselijke lijden in onze wereld en mijn verlangen om hierop een antwoord te hebben, hoe meer ik realiseer dat ik niet verlamd moet raken door gevoelens van onmacht en schuld. Ik moet trouw zijn aan mijn roeping om de weinige dingen die ik moet doen, goed te doen en de blijdschap en vrede die ze me brengen vast te houden. Ik moet ervoor zorgen dat de krachten van de duisternis me niet wanhopig maken en ik ook één van hun vele slachtoffers word.”

Natuurlijke reactie

“Laten we niet onderschatten hoe moeilijk het is om compassie te hebben. Dat is moeilijk omdat het van ons vraagt met anderen naar een plaats te gaan waar zij zwak, kwetsbaar, eenzaam en gebroken zijn. Dit is niet onze natuurlijke reactie op leed. Het is ons diepste verlangen om leed ver van ons af te houden door ervoor te vluchten of door een snelle oplossing te vinden.”

 

Op welke manier herken je wat Henri Nouwen zegt over compassie en bewogenheid in je eigen leven? Hoe ga jij om met het leed in de wereld, ver weg en dichtbij? Je kunt hieronder reageren.


1 reactie Reageer
  1. sep 3, 2011
    at 11:04

    Inderdaad heel herkenbaar. Het is heel confronterend om armoede onder ogen te zien. Het roept ook een gevoel van machteloosheid op. Maar wat er ook staat: daar moet je niet verlamd door raken.

    Mooi stuk!

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.