Het nieuwe schooljaar is begonnen. Leerlingen op basisscholen en middelbare scholen leren tijdens de geschiedenislessen over de wereldwijde slavenhandel van vroeger. Helaas hoort slavenhandel niet alleen in de geschiedenisles thuis. Het verhandelen van mensen gebeurt vandaag de dag nog steeds overal in onze wereld. Op dit moment zijn er meer slaven dan in de tijd van William Wilberforce, de beroemde strijder tegen slavenhandel. In tegenstelling tot zijn tijd, is tegenwoordig 80% van alle slaven een vrouw en 50% minderjarig.

Eén ding gemeen
Deze zomer bracht de Amerikaanse overheid een rapport uit over mensenhandel. Het rapport zorgde wereldwijd voor grote bezorgdheid. De manier van slavernij verschilt per land, van mensenhandel voor de seksindustrie tot het ontvoeren van kinderen door militaire groeperingen. Maar bijna alle kindslaven hebben één ding gemeen: ze leven in extreme armoede. Het is geen toeval dat het merendeel van de landen waar veel mensenhandel plaatsvindt, ook extreem arm is.

Het verhandelen van ieder mens is gruwelijk, maar er is niets zo verwoestend als het verhandelen van een kind. De toekomst van een land stort in als de levens van kinderen kapot worden gemaakt. Landen met veel kindslavernij verspillen hun volgende generatie leiders in het zakenleven, de overheid, het onderwijs en elk ander gebied van de samenleving.

12 jaar en prostituee
Brazilië is een voorbeeld van een land waar kinderhandel voor de seksindustrie enorm groeit. Het land staat op de tweede plek, achter Thailand. In de armste gebieden van Brazilië slepen moeders, die zelf ook vastzitten in de seksindustrie, hun dochters op 12-jarige leeftijd mee om te werken als prostituee. Ze doen dit vanuit wanhoop om het extreem lage inkomen van de familie een klein beetje aan te vullen. Te veel Braziliaanse kinderen krijgen een verdraaid beeld van wat normaal is en verliezen voor altijd de kans om gewoon kind te zijn.

WK Voetbal
Ironisch genoeg vormt een snelle economische impuls aan een arm land vaak een grote bedreiging voor de kinderen van het land. Brazilië organiseert het wereldkampioenschap voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016. Hoewel het nog een paar jaar duurt tot deze evenementen, hebben beiden er nu al toe geleid dat mensenhandel voor de seksindustrie een lucratieve business is geworden. Mensen van over de hele wereld komen voor de sportevenementen. Nog veel meer mensen komen als sekstoerist en azen op de kinderen van het land.

Het vereist zowel strategie op de korte als op de lange termijn om kinderen te beschermen in deze kwetsbare gebieden van de wereld. Compassion richt zich vooral op de lange termijn door de onderliggende oorzaken aan te pakken die kindslavernij mogelijk maken. Door middel van onderwijs, zorg en opvoeding voorkomt Compassion dat kinderen met verkeerde praktijken in aanraking komen.

Achterliggend probleem
Er is nog tijd om de kinderen van Brazilië te beschermen. Internationale sportevenementen hoeven geen broeinesten van vuiligheid en losbandigheid te worden. Voldoende voedsel op tafel hoeft in gezinnen niet ten koste te gaan van een zorgeloze kindertijd van de kinderen. Sekshandel is een symptoom van het achterliggende probleem: armoede. Daarom start de oplossing van dit probleem bij het bevrijden van kinderen uit de grip van armoede.

Het is tijd dat slavernij eindelijk blijft waar het thuishoort: in de geschiedenisboeken.

 

Door: Mark Hanlon (Vice-president Compassion International)

 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.