logo christelijke kinderboekmaandJe zou denken: ‘Wat hebben lezen en Compassion nu met elkaar te maken?’ Samenwerking tussen de Christelijke Kinderboekenmaand en Compassion? Wat een gezochte combinatie. Dat vinden wij helemaal niet. Lezen en Compassion hebben wel degelijk veel met elkaar te maken. Dat zit namelijk zo.

Door: Els de Jong-van Gurp (Directeur BCB)

Wat doet lezen?
Pak eens een goed boek, een mooi verhaal, nestel je op een lekker plekje en ga lezen. Voor je het weet word je meegesleurd van je stoel af, het verhaal in. Je eigen leven uit, die andere wereld in. Je kijkt niet meer door je eigen ogen, maar door die van de hoofdpersoon. Dat kan lezen dus met je doen. Als het maar een mooi boek is.

Dat is één van de redenen waarom de Werkgroep Christelijke Kinderboeken er zo hard aan werkt om kinderen en boeken samen te brengen.

Lezen is leuk, lezen is lekker
Ik geef toe, hier is een liefhebber aan het woord, maar er is meer. Lezen helpt je namelijk een completer mens te worden. Ik realiseer me dat dit een nogal stellige uitspraak is. Communiceren doet de mens hoofdzakelijk met taal, met woorden. Het is dus sociaal gezien belangrijk dat je taalvaardig bent, dat je goed kunt communiceren, jezelf goed kunt uitdrukken en een ander goed kunt begrijpen. Een regelmatig weerkerend bad van taal (= lezen) is daar bijzonder bevorderlijk voor. Kinderen die lezen, begrijpen eerder de betekenis van woorden. Ze zien de samenhang in de zinnen en de plaats van de woorden. Emoties, ironie, grapjes. Alles kom je lezend tegen.

En dan nog meer…
…over een compleet mens worden. Lezen vergroot je wereld. Lezen verruimt je blikveld. Je duikt in het verhaal en plotseling ben je iemand anders. Iemand die je in het dagelijks leven, in je eigen omgeving, nooit zou kunnen zijn. Ineens heb je geen iPod, geen paardrijles en nieuwe winterlaarzen. Ineens loop je elke dag twee kilometer door de hitte om water te halen voor je moeder. Op je blote voeten. En dan heb je evengoed een boel lol met je vriendjes. Of je woont met je grote familie in een veel te klein appartementje, terwijl het buiten 20 graden vriest. Gezellig, maar veel te krap om bijvoorbeeld je huiswerk te kunnen maken. Dat is even wat anders.

Als een schrijver goed kan schrijven, kijk je in het hoofd en hart van de hoofdpersoon in je boek. Dan voel je met hem mee, ervaar je iets van het leven van de ander. Dat zijn ervaringen waar je eigen leven anders van kan worden. Alles is een beetje minder vanzelfsprekend. Je kijkt anders uit je ogen, hebt meer weet van de ander.

Te korte armen
En daar komt Compassion in beeld. Compassion geeft ons de praktische mogelijkheid om weet te hebben van een ander, te kijken naar een ander. Compassion is het verlengstuk van onze te korte armen.

Els de Jong-van Gurp

Els de Jong-van Gurp
Foto door: Jaco Klamer

Daarom willen we graag dat we tijdens de Christelijke Kinderboekenmaand niet alleen ons eigen feestje bouwen, maar ook anderen een feestje gunnen. We gaan sparen voor kinderen in Bolivia, zodat Nederlandse kinderen die lezen en de wereld ontdekken, ook hun handen uit de mouwen kunnen steken. Voor kinderen in Bolivia bijvoorbeeld. Het project van Compassion maakt dat mogelijk.

Begrijp je nu waarom lezen en Compassion veel met elkaar te maken hebben?

 

Els de Jong-van Gurp

 

 

 

 


1 reactie Reageer
  1. okt 10, 2011
    at 16:28

    Mooi! Ik begrijp het helemaal… 🙂

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.