Birgitta Roos

Foto: Gert Bonestroo

Birgitta Roos is baanwielrenster. Ze reed verschillende NK’s en wedstrijden in het buitenland. Birgitta heeft een hekel aan onrecht en gebruikt wielrennen om daar tegen te vechten.

 

“Bij armoede bekruipt mij altijd een groot gevoel van onrechtvaardigheid waar bijna altijd de kinderen het grootste slachtoffer van zijn.”

 

“Ik ben Birgitta Roos, baanwielrenster en sinds 2009 actief bij Team SVA (Team Sprinters Velodrome Amsterdam). Mijn specialisme op de baan is de sprint.

Ik ben in 2007 op 25-jarige leeftijd in aanraking gekomen met wielrennen. Een collega van mij deed mee met Alpe d’HuZes, een wielerevenement om geld in te zamelen voor de Kankerbestrijding. Omdat ik meerdere familieleden aan kanker heb verloren en ik altijd al aan sport deed, leek het mij een mooie manier om iets te kunnen doen voor mensen die vechten tegen de kanker in hun lichaam. Ik besloot mee te doen.

 

Nederlands Kampioenschap
Ik had nog nooit op een racefiets gezeten en had nog slechts een half jaar voorbereidingstijd. Via diezelfde collega kwam ik op de wielerbaan terecht, waar ik mijn huidige trainster en coach, Carolien van Herrikhuyzen, ontmoette. Zij vroeg mij om mee te doen met het Nederlands Kampioenschap sprint op de baan. Ik had niets te verliezen en ging de uitdaging aan. Tot mijn verrassing werd ik achtste. Inmiddels heb ik er meerdere NK’s, de Zesdaagse van Amsterdam en diverse wedstrijden in het buitenland gereden.

 

Birgitta Roos

Foto: deegee-foto

Ik vind het ontzettend gaaf dat ik mijn talent heb ontdekt. Mijn leven stond hierdoor wel op zijn kop. In een korte tijd moest ik mijn leven herindelen om het trainen en mijn fulltime baan te kunnen combineren. Ik train gemiddeld 10 tot 14 uur per week. Duurtraining op de weg, sprinttraining op de baan en krachttraining. Mijn keuze voor het wielrennen heeft daardoor grote consequenties voor mijn sociale leven en andere dingen die ik graag deed, zoals fotograferen en muziek maken.

 

Frustraties en twijfels
Wielrennen biedt mij veel voldoening en een mogelijkheid om me in te zetten een verschil te maken. Toch denk ik regelmatig na over de offers die ik hiervoor maak. Dit jaar is een heel moeilijk jaar voor mij. Ik heb veel last van knieblessures en mijn wedstrijdseizoen was daardoor helaas al over voordat het begon. Het is een jaar met veel frustraties en twijfels, maar ook een jaar waarin ik ben gegroeid in mijn geloof. Dat heeft mij laten zien dat wielrennen niet mijn identiteit is. Mijn identiteit is in Jezus Christus en mijn talent is hard fietsen. Mijn talent mag ik inzetten voor God en daar ben ik dankbaar voor.

Een tekst uit Jesaja 40 staat prominent op mijn website:

But they that wait upon the Lord shall renew their strength, they shall mount up with wings as eagles (Isaiah 40:31).

Mijn webbezoekers zien op deze manier wat God voor mij betekent. Ik ben blij dat ik wielrennen kan gebruiken om een verschil te maken. Op mijn baanfiets staat ook een verwijzing naar deze tekst: ‘Wings as Eagles’. Ik hoop natuurlijk dat ik volgend seizoen weer kan vlammen.

 

Birgitta Roos

Foto door: Anita van Peski

Druppel
Op mijn website staan ook een pagina en banner over Compassion. Sinds 2007 sponsor ik Friska uit Indonesië. Zij heeft hierdoor een kans heeft op een betere toekomst. Ik schrijf met haar. Het is erg leuk om brieven te ontvangen. Zo maak ik ook een beetje mee hoe ze zich ontwikkelt. Ik geloof niet in de uitspraak: ‘Ach, het is maar een druppel op een gloeiende plaat’. Je zult zelf die druppel mogen ontvangen als jij het nodig hebt. Bovendien maken veel druppels samen nog altijd een hele plas.

Ik heb een heel groot verlangen naar rechtvaardigheid. Dat is de reden dat ik heb gekozen om Compassion te steunen. Als kind had ik al heel vaak moeite met onrechtvaardigheid. Bij armoede bekruipt mij altijd een groot gevoel van onrechtvaardigheid. Kinderen zijn bijna altijd het grootste slachtoffer. Ik hoop er aan bij te dragen dat veel kinderen hoop mogen krijgen op een betere toekomst en dat de negatieve spiraal van armoede in hun leven wordt doorbroken.”

 

 


3 reacties Reageer
 1. anita van peski
  okt 18, 2011
  at 11:37

  Lieve Birgit

  Ook ik hoop en bid dat volgend jaar voor jou in het wielrennen weer een topjaar mag worden.

  je ma

 2. okt 18, 2011
  at 18:07

  Hoi Birgitta,
  Bedankt voor het delen van je verhaal en ik hoop dat je volgend jaar ook weer zult knallen! Ondertussen vind ik het geweldig hoe je er in staat en dat je je inzet voor kinderen in armoede via Compassion. Ga zo door!
  Groet,
  Wendy van Amerongen

 3. Marlisa
  okt 20, 2011
  at 22:54

  Lieve zus,
  Ik heb ontzettend trots op je!! En het is waar; je identiteit is in Hem en Hij is de bron van waaruit je mag leven. Dat je een groot talent hebt ontvangen is duidelijk :)! Ik bid dat je weer heerlijk mag genieten!!
  Je zus

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.