Harriet in Uganda

Regelmatig horen wij verhalen over leuke initiatieven van sponsors. In deze blog lichten we er één uit. Harriet Hofsink organiseert schrijfavonden in Zwolle en omgeving. Zij heeft met eigen ogen gezien hoe belangrijk het is om te schrijven met je sponsorkind. Harriet vertelt haar verhaal.
 
“Begin 2011 heb ik het werk van Compassion in Uganda gezien. Een reis die me op veel vlakken de ogen heeft geopend. Wat erg veel indruk heeft gemaakt, zijn de gesprekken met de (oud-)sponsorkinderen. Stuk voor stuk vertelden ze over de verandering in hun leven doordat ze in een project van Compassion terecht kwamen omdat ze een sponsor kregen. Het beeld van hun toekomst veranderde daardoor van uitzichtloosheid naar een toekomst vol hoop.
 
Wat me in hun verhalen ook enorm raakte was hoe belangrijk de relatie met de sponsor voor hen is. Ik had me dat nooit gerealiseerd, dacht dat geld overmaken al voldoende was en vond dat al ‘heel wat’. We hoorden ook van projectmedewerkers dat er echt verschil merkbaar is, zelfs in ontwikkeling, tussen kinderen die regelmatig brieven van hun sponsor krijgen en kinderen bij wie de correspondentie niet goed loopt.
 
Iemand aan de andere kant van de wereld houdt van je
Tijdens de reis vertelde een LDP-student dat hij zijn sponsor heel dankbaar is voor de financiële ondersteuning die hij hem geeft, maar dat hij het zo jammer vond nooit brieven te krijgen. Hij verlangde echt naar een sterkere relatie met de sponsor, bij andere kinderen zag hij de bemoediging die de sponsor hen gaf. Veel kinderen die in armoede leven, horen nooit dat ze waarde hebben, dat ze belangrijk en geliefd zijn. De wetenschap dat er iemand aan de andere kant van de wereld aan ze denkt, voor ze bidt en van ze houdt, geeft ze eigenwaarde, zelfvertrouwen en maakt ze sterker.
 
Schrijfavond Zwolle 1Terug in Nederland had ik het er met een vriendin over en we realiseerden ons hoe logisch dit eigenlijk is. We hoeven alleen maar te kijken hoe God ernaar verlangt met ons echt een relatie te hebben, om te bedenken dat het helemaal niet (alleen) om geld of hulp gaat, maar juist ook om de aandacht en liefde die je aan een sponsorkind mag geven. Ook hier gaat het om contact, liefde en een relatie hebben.
 
 
Uitnodigen
Eerlijk gezegd was ik zelf ook niet zo’n schrijver, maar dit raakte me. Stel je eens voor dat het je eigen kind is en dat dit kind nooit te horen gekregen heeft dat het de moeite waard is. Ik had me nooit gerealiseerd hoe belangrijk een eenvoudige brief voor een sponsorkind is. Daarom sprak ik met een vriendin af om samen te gaan schrijven. Zo konden we elkaar helpen. Maar waarom zouden we het maar met z’n tweeën doen… In onze gemeente kenden we meer mensen die een kind sponsoren en voor wie het brieven schrijven er ook vaak bij inschoot. Daarom nodigden we gewoon meer mensen uit en de eerste avond zaten we al met tien mensen om tafel.
 
Tips uitwisselenSchrijfavond Zwolle 2
We openen de avond altijd met het delen van een verhaal, bijvoorbeeld over de ontmoeting met een sponsorkind. Dan gaan we, voorzien van een kop koffie, met z’n allen drie kwartier hard aan het werk. De tafel ligt vol met Compassion briefpapier, stickervellen en foto’s. Onderling worden tips uitgewisseld over welke vragen je kunt stellen, waar je over kunt vertellen en wat je mee kunt sturen. De één helpt met het vertalen van brieven en de ander vertelt trots over zijn eigen sponsorkind.
We sluiten de avond altijd af met een gebed voor onze sponsorkinderen en spreken dan weer af voor een volgende keer. Alle brieven die we in de tussentijd krijgen, nemen we dan weer mee om aan elkaar te laten lezen.
 
Gezelligheid en hulp
Ik kan zo’n schrijfavond iedereen aanraden. Het heeft veel voordelen. Het belangrijkste is natuurlijk dat je geholpen wordt om een goede schrijfrelatie met je sponsorkind op te starten, maar daarnaast is het geweldig om de ervaringen van anderen te horen en het is natuurlijk gewoon erg gezellig!”
 
 
TIP: Wil jij ook een schrijfavond organiseren? Een vrijwilliger van Compassion komt graag langs op deze avond om wat te vertellen over het werk van Compassion, wat je kunt schrijven en waarom schrijven zo belangrijk is. Stuur je aanvraag naar vrijwilligers@compassion.nl
 
TIP: Vind andere sponsors online via www.ourcompassion.org
 
Meer tips en ideeën vind je op onze website www.compassion.nl/schrijven

 
 
Het Vrouwennetwerk Puur2 van de Vrije Evangelisatie Zwolle heeft inmiddels ook schrijfavonden georganiseerd. Bekijk hieronder de foto’s.
 
VEZ schrijven 1VEZ schrijven 2VEZ schrijven 3

VEZ schrijven 4VEZ schrijven 5

 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.