Barbara en familie Alciede José

Samen met Compassion ambassadeurs Hanne en Corinne de Vries was ik op bezoek bij Alciede José en zijn gezin.

Zijn dochters hadden zijn lot in hun handen. Jarenlang zagen zij hoe hij dronk en hun moeder mishandelde. Maar toen zij voor de keuze gesteld werden om hem tot een zware gevangenisstraf te laten veroordelen, kozen zij er voor hem een nieuwe kans te geven. De liefde voor hun vader en het geloof in de kracht van vergeving was sterker dan hun angst, verdriet en boosheid.
 
Een paar weken geleden zat ik op de veranda van een klein maar netjes huisje in de bergen van El Salvador. Welkom geheten bij het gezin van Alciede José, een man van eind 40 die duidelijk trots was op zijn huis, zijn vrouw en zijn dochters. Hij vertelde hoe hij dit huis met hulp van de regering opgebouwd heeft na een aardbeving die hun oude huis verwoest heeft. Wat me opviel, was de warmte in dit gezin. Ze waren duidelijk arm en moesten vechten voor hun dagelijkse  bestaan, maar er was rust, warmte en liefde. Niets dat me het idee gaf dat dit gezin een aantal jaar geleden bijna uit elkaar gevallen was.
 
Dochter van Alciede JoséVreselijke echtgenoot en vader
Tot Alciede zijn verhaal vertelde. Deze man die tussen zijn vrouw en dochters stond, vertelde hoe hij een aantal jaar geleden zijn geloof losliet en het verkeerde pad op ging. Een aardbeving vernielde hun schamele huis en hij zag geen toekomst meer. “Ik begon te veel alcohol te drinken en ik reageerde mijn frustratie af op mijn vrouw. Ik sloeg haar en was echt een vreselijke echtgenoot en vader. Het enige positieve in die tijd was het feit dat een Compassion-project in het dorp geopend werd. Ik gaf mijn dochters hiervoor op en gelukkig werden zij hierin opgenomen. “
 
 
 
Tegen hem getuigen
Maar Alciede zelf zakte steeds verder weg, de mishandelingen werden zo erg dat hij op een dag opgepakt werd door de politie. Zijn vrouw en dochters werden naar het politiebureau gehaald en de meisjes kregen de keuze: als jullie nu tegen je vader getuigen, gaat hij voor lange tijd de gevangenis in. Claudia, de dochter van Alciede, vertelt: “Dit was een vreselijke Alciede Josésituatie, wij moesten beslissen over het lot van onze vader. Maar we hebben er voor gekozen om niet tegen hem te getuigen, op het project hebben we geleerd over de liefde van God en hoe belangrijk vergeving is.”
 
Toekomst opbouwen
“Dit opende mijn ogen,” vervolgt Alciede. “Mijn dochters lieten mij de liefde van God weer zien en voelen. Ik wist dat ik hun voorbeeld moest volgen. Die dag heb ik mijn leven weer aan God gegeven en vergeving gevraagd aan Hem én aan mijn gezin. Zij hebben mij vergeven en samen met hen ben ik nu weer een toekomst aan het opbouwen. Ik heb de kans gekregen een stuk grond te huren en daar verbouw ik maïs. Mijn vrouw verwerkt de maïs, verkoopt het of bakt er tortilla’s van.
 
Alciede José en zijn vrouwGetrouwd
Vorig jaar kwam er een bezegeling op de liefde die weer teruggekeerd is in dit gezin. Alciede en zijn vrouw Maria Sylvia zijn toen officieel getrouwd, iets wat de 24 jaar dat ze samen waren financieel nooit mogelijk was geweest. Maar nu regelde de dominee in het project alles, tot aan een jurk voor Maria Sylvia. Het kersverse echtpaar begint te stralen als ze over deze dag vertellen. Geen wrok over het verleden, alleen maar hoop voor de toekomst. Alciede is zijn dochters vreselijk dankbaar, zij leerden hem de kracht van vergeving en redden daarmee het hele gezin.
 
 
 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.