Sporten is gezond. Dat weten we allemaal, toch? Hier in Nederland horen we dat regelmatig. We leren over de positieve effecten op onze ontwikkeling en gezondheid. In Mexico is dit wel anders. Daar is nog niet overal bekend hoe belangrijk sport is. Compassion Mexico organiseerde een voetbaltoernooi waarin bijna 40 teams uit de projecten het tegen elkaar opnamen.
   
Door: Cesiah Magaña, Compassion Mexico
    
Compassion gelooft dat een gezonde lichamelijke ontwikkeling net zo belangrijk is voor kinderen in de projecten als voor alle andere kinderen. Voetbal is de favoriete sport van veel kinderen en daarom wordt er vaak tijd en ruimte gemaakt voor een potje voetbal. Tijdens het toernooi dat Compassion organiseerde in Mexico, voetbalden honderden kinderen uit bijna 40 projecten tegen elkaar.
    
Bendes maken de dienst uit
De kinderen leven in extreem moeilijke omstandigheden. Ze groeien op in de armste buurten van gevaarlijke Mexicaanse steden. In deze buurten is een tekort aan scholen, ziekenhuizen en andere voorzieningen. Vaak leven meerdere families samen in een klein krotje. Bendes maken de dienst uit en kinderen zwerven over straat. Drugs en geweld zijn onderdeel van het dagelijkse leven.
   
In veel families leren kinderen weinig over gezondheid, voeding en het in goede conditie houden van je lichaam. Daarom besteedde Compassion hieraan extra aandacht tijdens het toernooi. Ook kwamen de kinderen tijdens de wedstrijden in aanraking met het belang van teamwork en regels.
   
Eén onderwerp: voetbal
Op de projecten werd al weken voor het toernooi over één onderwerp gepraat: voetbal. De kinderen bespraken de wedstrijden die ze zouden gaan spelen, de teams, de nieuwe tenues, wie er gaat scoren en natuurlijk wie er gaat winnen. De teams trainden regelmatig om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Even draaide alles om voetbal. 
  
Tijdens de finale bereikte de spanning een hoogtepunt. Zelfs na de verlenging was het nog  gelijkspel. Uiteindelijk wonnen de ‘Strong  Towers’ met strafschoppen. De voorganger van de kerk, Pablo Severiano, was hun coach. Hij benadrukt de waarde van oefening. Als je ergens echt goed in wilt worden, dan is het belangrijk om te blijven oefenen. Tijdens het toernooi moedigde de voorganger langs de zijlijn zijn spelers fanatiek aan. Voorganger Pablo is enorm trots op zijn team:

Achteraf was duidelijk merkbaar dat het vertrouwen en de verbondenheid onderling bij de kinderen was gegroeid. Maar ze hebben natuurlijk ook gewoon heel goed gespeeld!

   
Potje met zand
Voor veel kinderen was de reis naar het toernooi de eerste keer dat ze buiten hun eigen gemeenschap kwamen. Na de wedstrijden renden de kinderen naar het strand en de zee. De rest van de tijd gebruikten ze om lekker samen te lachen en te spelen in het water. Voordat de kinderen weer naar huis vertrokken, vulden ze een potje met zand. Deze stopten ze in hun rugtas om aan hun familie te laten zien. Voor iedere deelnemer was er een medaille. De herinnering van het voetbaltoernooi wilden ze nooit meer kwijt raken.
 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.