Pakprim met kinderen in het vluchtelingenkamp

Pakprim met kinderen in het vluchtelingenkamp

Het is bijna Kerst. Kerst is het feest van Jezus die naar de aarde kwam, het feest van relaties en gezelligheid, het feest van geven en verwennen. In veel arme gezinnen is er geen geld voor extra’s en cadeautjes. Daarom geeft Compassion alle kinderen in de projecten wereldwijd een cadeautje met Kerst. Deze cadeaus worden gekocht vanuit het speciale kerstfonds, waaraan ook veel Nederlanders dit jaar weer hebben bijgedragen. Voor de kinderen is dit moment elk jaar weer een hoogtepunt.
 
Ook voor Pakprim Teeranen is het kerstcadeau elk jaar een speciaal moment. Toch is dit jaar heel anders dan normaal. Pakprim is een vierdejaarsstudent communicatie aan de Payap Universiteit in Chiang Mai. Pakprim neemt deel aan het leiderschapsprogramma van Compassion. Ze werd geboren in een Karen-familie. De Karen-stam is de grootste stam in de bergen van Thailand en Myanmar.
 
Genoeg gekregen
“Elk jaar met Kerst kreeg ik een kerstcadeau van mijn sponsor voor mezelf. Dit jaar vond ik dat ik wel genoeg had gekregen. Het was tijd om terug te geven aan anderen”, vertelt Pakprim. Ze gebruikte haar kerstgift en wat eigen geld om samen met haar vrienden van de kerk een kerstfeest te organiseren voor kinderen die leven op de grens van Thailand en Myanmar, het voormalige Birma. De voorganger van Pakprims kerk, Suchat Jantonon, staat helemaal achter het plan. Hij vertelt: “Het doel van het kerstfeest is Gods liefde delen en kinderen helpen in de achtergestelde gebieden.”
 
VluchtenlingenkampHet was een zware reis vanuit Chiang Mai naar de Tak-provincie, op de grens van Thailand en Myanmar. In een vrachtwagen reed de groep tien uur lang over ruig terrein. Toen Pakprim en haar vrienden arriveerden bij het kamp ‘Bea Kor’, moesten ze eerst een half uur lang over een steile weg omhoog lopen. Pakprim was volledig uitgeput van de pittige wandeling, maar die vermoeidheid verdween meteen toen meer dan 350 kinderen enthousiast op haar af kwamen rennen.
 
De beste tijd
‘Bea Kor’ is één van de grootste kampen in Thailand, met ongeveer 50.000 onderkomens voor vluchtelingen. Het is verboden voor de vluchtelingen om het kamp te verlaten. “Kinderen in dit grensgebied hebben niet de mogelijkheden om te ontwikkelen en groeien op een manier die vaak normaal vinden. Ze kunnen bijna niet naar school. Ik geloof dat Kerst de beste tijd is om Gods liefde, vrede en vreugde te laten zien aan anderen. Het is een tijd om het mooiste cadeau te delen dat iemand ooit kan ontvangen; Jezus Christus”, vertelt Pakprim.
 
Pakprim met de kinderenHet feest begon met spelletjes, liedjes en getuigenissen delen. Er werd ook een toneelstuk opgevoerd dat de betekenis van Kerst uitlegde. “Ik geniet ervan om Pakprim actief te zien als organisator van dit feest. Ze is ontzettend enthousiast. Ze is zelfverzekerd in grote groepen mensen, ze lost problemen daadkrachtig en kalm op en ze spreekt vloeiend Thai en Karen”, zegt voorganger Suchat trots.
 
PakprimLachende gezichtjes
Pakprim is zelf ook enthousiast over het feest: “Ik ben zo dankbaar dat onze komst naar dit kamp een lach op de gezichtjes van de kinderen brengt. Maar het meest belangrijk is dat ze de kans kregen om God te leren kennen door de getuigenissen en het toneelstuk van ons team. Het organiseren van het feest helpt me te begrijpen dat geven een van de belangrijkste kwaliteiten is van een echte leider, want we leven niet voor onszelf. Jezus kwam ook om de wereld te dienen. Dat vieren we met Kerst.”
 
De 15-jarige Praphon woont met haar ouders in het vluchtelingenkamp. Ze heeft genoten van het kerstfeest: “Ik ben zo blij dat er mensen zijn die hier komen en een feest organiseren voor mij en de andere kinderen in het kamp. Ik hoop echt dat ze volgen jaar weer komen!”
 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.