Praatjesmakers1

Je kent vast wel de televisieseries ‘Praatjesmakers’ met Jochem van Gelder en de Amerikaanse variant ‘Kids say the darnest things’ met Bill Cosby. De kinderen in deze tv-shows vertelden hun verhalen altijd op een levendige en grappige manier. De onschuldigheid van een kind kwam daarin mooi naar voren.

In de Compassion-projecten laten de kinderen diezelfde onschuldigheid en levendigheid zien. We horen regelmatig van sponsors dan hun sponsorkinderen grappige en ontroerende uitspraken in hun brieven hebben geschreven.

Hier een aantal leuke, grappige, lieve en ontroerende voorbeelden. Vul gerust aan met leuke uitspraken die jouw sponsorkind heeft gedaan in zijn of haar brieven!

“Ik ben heel verdrietig dat mijn kip is overleden. We gaan aanstaande vrijdag naar haar begrafenis.”

“We hebben geleerd hoe water elektriciteit kan maken. Bestaat dat ook in jouw land?”

“We zijn naar een dierentuin geweest. Ik zag een vliegtuig in de lucht. Die was heel glimmend en lawaaierig. Ik vond hem heel leuk.” – Mwajuma (6)

Ik wil later een vis worden. Ik heb nog nooit een vis gezien. Eet jij wel eens vis? – Mwajuma (5)

Praatjesmakers2Toen de sponsors van Fred uit Uganda vertelden dat ze ook een jongen in Kenia sponsorden, schreef Fred gedetailleerde informatie in zijn brief hoe zijn sponsors met de bus van Kenia naar zijn dorp in Uganda konden reizen, voor in het geval ze ooit hun sponsorkind in Kenia zouden bezoeken.

“Wat heb jij de hele tijd gedaan? Ik heb gespeeld!” – Iris (9)

“Ik wil graag dat je bidt voor onze vriendschap, dat het voor altijd zal duren!”

Een vrouw zonder eigen kinderen kreeg een brief van de 11-jarige Eelix uit Peru: “Het is bijna moederdag. Ik stuur je een dikke kus voor jouw dag!”

“Bedankt voor de foto’s, maar ik snap het concept van sneeuw niet.” – jongen uit Uganda (10)

“Het regent heel veel in Peru. Ik denk dat ik verliefd ben. Kun je me advies geven?”

“Ik wil later lerares worden, want dan mag ik hakken dragen.” – meisje (5)

“Ik houd van je. Kom alsjeblieft op bezoek. Het heeft hier gesneeuwd. Ik nodig je uit om op bezoek te komen. Ik vind school leuk. Kom alsjeblieft langs hier. Het is hier heel mooi. Ik nodig je uit…” – Claudia uit Mexico

Nadat de sponsors van Jupiter uit Haïti een foto opstuurden van hun twee kleine konijntjes, reageerde hij: “Ik bid dat jullie konijntjes heel veel kleintjes zullen krijgen.” De sponsors vertelden dat ze maar snel het tegenovergestelde hebben gebeden.

“Er is hongersnood in Uganda. Is er bij jullie ook wel eens hongersnood?” – meisje uit UgandaPraatjesmakers3

“Ik ben zo blij dat ik een sponsor heb gekregen. Eerst vertel ik het aan mijn moeder, daarna aan God en daarna ga ik het aan de rest van mijn vrienden en familie vertellen.” – Neema (9) uit Kenia

“Ik houd heel veel van jou. Houd jij ook van mij? Mag ik je mama noemen? Ik wil je kleine meisje zijn.” – Rina (8) uit Bangladesh

“Het is nu regenseizoen in India. Ik houd van ijsjes eten in de regen.”

Reactie op een foto van een bruiloft: “Je zag er heel mooi uit, maar het leukst van bruiloften vind ik het eten.” – jongen (6)

“Hoe gaat het met je? Oké, nu weer terug naar mij.” – meisje uit Uganda

“Ik droomde dat je op bezoek kwam… op een schip zoals de Titanic.” – Daniele uit Ecuador

“Mijn nichtje is heel erg verdrietig, want haar oudere zus is pas getrouwd.” – meisje uit Guatemala

Praatjesmakers4“Ik houd niet van pizza, want ik houd niet van ham en ananas.” – meisje (8) uit Colombia

Sponsor Anna stuurde foto’s van haar bruiloft naar haar 10-jarige sponsorkind. Reactie: “Uw bruiloft was heel mooi. Uw man is dik. Mijn oma verkoopt lokale drankjes op de markt. Ik zal bidden voor de gezondheid van uw man.”
Anna vertelde dat haar man daarna flink is afgevallen.

“Bid alsjeblieft voor mijn moeder voor kracht en energie zodat ze haar stinkende vis kan verkopen.” – 8-jarige uit Ghana

“Alle brieven die je naar mij stuurt, geef ik aan mijn moeder om ze te bewaren, zodat ze niet meteen kapot gaan.” – 11-jarige uit de Filipijnen

Een meisje (16) uit Peru is volgend jaar klaar met school en het project en schrijft: “Ik ben een beetje wanhopig. Ik zag dat de studenten die dit jaar al klaar zijn hun laatste brief aan hun sponsor schreven. Ik moest toen aan jou denken, want jij bent en zal altijd de beste persoon zijn met wie ik mijn leven kan delen. Ik wil weten of je me zult missen, want ik ga jou heel erg missen als ik klaar ben met het programma.”

“Als ik een woord wist dat meer betekende dan ‘bedankt’ dan zou ik die gebruiken, maarja, dat weet ik niet.” – meisje uit Haïti

“Wat ik het leukst vind van het project zijn de verjaardagen, dan eten we snoepjes.” – Loani (8) uit de Dominicaanse RepubliekPraatjesmakers5

“Ik ben Loani en ik ben heel knap!” – Loani (9) uit de Dominicaanse Republiek

Belinda (10) uit Kenia na het bezoek van haar sponsors: “Ik vond Wendy en Willem heel lief en simpel.”

“Bid voor mijn opa, want zijn ogen zijn heel ziek!” – Loani (9) uit de Dominicaanse Republiek

Valentine uit Kenia weet dat haar sponsors meer kinderen sponsoren: “Bedankt voor jullie bezoek en doe de groetjes aan de andere broers en zussen als je hen bezoekt.”

“Wil je iets voor me tekenen. En wil je met me spelen?” – Darling (6) uit de Dominicaanse Republiek

Mijn broers en zussen zijn heel leuk en we spelen veel samen. Ik ben het beste en ik ben degene die de anderen helpt om zich netjes te gedragen.” – Darling (11) uit de Dominicaanse Republiek

We hopen dat je hebt genoten van deze uitspraken van de kinderen. Deel hieronder gerust de grappige en ontroerende uitspraken uit de brieven van jouw sponsorkinderen, zodat we samen kunnen genieten en mogen leren van de onschuldigheid en levendigheid van kinderen.


4 reacties Reageer
 1. jan 5, 2012
  at 21:50

  Geen brief maar wel een uitspraak van Moises (6) in de dierentuin van Lima tijdens de FunDay. Hij heeft trek en de lunch duurt nog een uur, hij zegt: “Als ik een dier was kon ik nu gras eten…”

 2. jan 9, 2012
  at 13:25

  Adonay (6) uit Peru schrijft: ‘Waarom zijn jullie gezichten zo wit?’

  En Adonay stuurde eens een tekening van haar hand, met een rood hartje erin getekend, waar bij stond: Adonay stuurt jullie haar hand en hart, ze vertelt dat ze jullie voor altijd in haar hart draagt.

  Zo lief…

 3. Chris Bartels
  jan 18, 2012
  at 15:25

  Een kindje uit Columbia schreef; zelfs al heb ik mijn ma en pa niet, God zorgt goed voor mij door u te sturen om mij gezelschap te houden…

 4. Tamara
  jun 29, 2012
  at 15:31

  Geweldig om te lezen dit!

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.