Samen met al je werknemers je sponsorkinderen ontmoeten in Kenia. Een ‘uitje van de zaak’ of een manier om samen een andere wereld te zien?
 
Mijn inspiratie ligt bij Jezus
Gerrit Jan Nieuwenhuis is eigenaar van Niverplast, een bedrijf dat verpakkingsmachines maakt en wereldwijd verkoopt. De sfeer binnen het bedrijf kenmerkt zich door de afwezigheid van managementlagen. Gerrit Jan gelooft sterk in werken vanuit eigen motivatie: “Ik zit in mijn functie als ondernemer, niet als christen, maar ik kijk wel vanuit de normen en waarden van Jezus naar mensen en naar mezelf.”
 
Het maakt uit voor die ene
“Mijn eerste betrokkenheid bij Compassion was eigenlijk klein. We sponsorden thuis een meisje in de Dominicaanse Republiek, maar dat leefde niet echt bij me. Totdat ik in het boek The Branson Way een verhaal las over een meisje dat zeesterren teruggooide in de zee. Een voorbijganger vroeg waarom ze dat deed omdat ze ze toch niet allemaal kon redden. Het antwoord van het meisje dat het voor die ene die ze wel terug kon gooien wel uitmaakte, raakte me.”
 
Met alle medewerkers naar Kenia
“Ik wilde dit graag delen met de jongens die voor me werken. Dus we zijn voor elke medewerker die we in dienst hebben een kind in Kenia gaan sponsoren en die kinderen koppelden we aan de medewerkers. Iedereen had zo zijn eigen sponsorkind. Ik had toen al de droom om op termijn met elkaar de kindjes op te gaan zoeken.
 
Twee jaar later was het zover. Ter ere van ons 25-jarig jubileum zijn we afgelopen zomer met alle medewerkers en hun partners naar Kenia gereisd en hebben we de kinderen ontmoet. Dat was een ervaring die niet te omschrijven valt. Al die stoere mannen die zo zorgzaam met die kinderen omgingen!”
 
De daad bij het woord voegen
“Ik ben blij dat we Compassion op deze manier in ons bedrijf hebben geïntegreerd. Dit heeft er zeker aan bijgedragen dat de onderlinge relatie tussen de mensen bij Niverplast sterker is geworden. Voor mezelf was het ook gaaf om mijn jongens de kans te geven om samen met collega’s een andere wereld te laten zien. Voor mij als ondernemer heeft het me de kans gegeven om de daad bij het woord te voegen, om te laten zien wat je over hebt voor je medewerkers.”
 
Een touw voor m’n koe
Medewerker Erwin Smit was voor de reis nog niet zo enthousiast. “Ik vond het wel een leuk initiatief hoor, maar of het nou allemaal echt was en of dat ene meisje nou echt MIJN sponsorkind was… Eerlijk gezegd twijfelde ik, dat wil ik best toegeven. Tot we na de ontmoeting cadeaus uitwisselden. Wij gaven haar een tasje met wat speelgoed en ze reageerde heel blij en zei dat zij ook een cadeautje voor ons had. En daar kwam het cadeau, met daaraan een briefje waarin in haar eigen handschrift onze namen stonden. Die van mij, mijn vrouw en van onze twee zonen. Toen zag ik het: dit is het meisje waar we al twee jaar brieven mee schrijven. Toen werd ze ‘echt’. Wat een gaaf moment was dat!
 
En het cadeau dat we kregen? Dat was een zelfgeweven touw. ‘Om thuis jullie koe mee vast te binden,’ lichtte ze toe. Op dat moment besefte ik: zij ziet ons niet als ‘beter’ of ‘anders’ of ‘rijker’. Zij denkt dat wij, net als zij, thuis een koe hebben staan en een praktisch cadeau als een touw is dan heel handig! Mooi he?”
 
Patrick heeft me de hele dag niet meer losgelaten
Toen medewerker Jeroen Tuitert zijn sponsorkind Patrick ontmoette, was hij blij verrast. “Ik zag alle brieven die ik zelf gestuurd had en hij herkende ook zijn eigen tekeningen op zijn eigen brieven die ik meegenomen had. Toen we naar het zwembad gingen, kwam hij helemaal los. Hij kon niet zwemmen dus we deden hem bandjes om zijn armen. Hij had de tijd van zijn leven, ook al vond hij het spannend; hij hield me de hele tijd vast en heeft me ook de rest van de dag niet meer losgelaten. Wat gaaf om zo’n dag met dat jochie door te brengen. Iedereen was ook echt geraakt en zo gek op die kids! Aan het eind van de dag liepen alle kinderen met de petjes, zonnebrillen en andere spullen van ons op. ‘Hou maar’ riep iedereen. Wat een leuk gezicht was dat!
 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.