Corinne de Vries (echtgenote van Compassion-ambassadeur Hanne de Vries) reisde eind 2012 met Compassion naar El Salvador. Tijdens deze reis gaven artiesten Sharon Kips, Gilbert Thera, Ben Ketting, Hanne de Vries, Reni en Elisa Krijgsman en Lee Ann en Rob Vermeulen (Kidscrew) muzikale workshops aan jonge muzikanten uit Compassion-projecten. De kinderen kregen les in zang, dans, gitaarspelen, drummen, bassen en tekstschrijven.
 
Alternatief bieden
Muziek speelt een grote rol in Compassion-projecten wereldwijd, het wordt gebruikt voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen. Op tientallen plekken in El Salvador worden wekelijks muziekworkshops aangeboden, waarin de kinderen bijvoorbeeld leren om een instrument te spelen

Gitaarworkshop door Hanne de Vries

en aanbidding te leiden. In  El Salvador zijn veel bendes actief, en kinderen worden al op jonge leeftijd gerekruteerd om lid te worden van een ‘gang’. Het lijkt voor sommige van hen aantrekkelijk: je hoort bij een groep en krijgt aanzien.
 
Compassion wil onder andere met muziekworkshops een alternatief bieden en wil de kinderen een gevoel van eigenwaarde geven. Uit de workshops zijn worshipbands ontstaan, die bijvoorbeeld de plaatselijke kerk dienen. Rocio Carcamo van Compassion vertelde: “Muziek heeft verschillende jongeren ervan weerhouden in een bende te gaan.”
 
Muziek verandert levens
Flor is directeur van een Compassion-project waar muziekles wordt gegeven aan zo’n twintig kinderen: “Muziek is erg belangrijk. Ik geloof dat we door aanbiddingsliederen de harten van de kinderen aan kunnen raken. Ze komen uit een omgeving met extreme armoede, met veel geweld en bendes. Het is aantrekkelijk en uitdagend voor de kinderen om een instrument te leren spelen en in een band te zitten.”
 

Dansworkshop

Flor vertelt over Juan Carlos, een jongen wiens leven veranderd is door de muziekworkshops: “De vader van Juan Carlos zat in een bende en is vermoord toen Juan nog klein was. Een paar jaar later moest zijn moeder naar de gevangenis. Juan kreeg slechte vrienden en ging om met mensen die in een bende zitten. Maar toen hij bij zijn oma ging wonen, is hij bij het Compassion-project gekomen en muziekles gaan volgen. Hij speelt nu gitaar, keyboard en bas en zit in het worshipteam van de kerk. Hij heeft nu vrienden in de band. Muziek helpt hem te overleven en uit deze trieste situatie te ontsnappen.”
 
Ze zijn zo leergierig
Gitarist Alejandro, een van de jonge muzikanten, vertelt hoe enthousiast hij is over de Nederlandse muzikanten en de dag vol muziekworkshops die zij gaven: “Ze hebben me geïnspireerd om verder te gaan dan wat iedereen van me verwacht, om echt een stap extra te zetten. Deze dag heeft een grote impact in ons leven!”

Zangworkshop door Sharon Kips

Lee Ann Vermeulen is enthousiast: “Het was geweldig! Je hebt hier heel veel jongelui met muzikaal talent. En het was heel opbouwend. Samen God grootmaken doorbreekt alle barrières: muziek is een mooi middel om God met elkaar te delen en Hem groot te maken!” Sharon en Gilbert waren ook onder de indruk: Sharon: “Ik vond het heel leuk om te doen. Ze waren zo ontzettend leergierig! Ik hoop dat ze vooral aan de slag gaan met de buikademhaling die ik ze geleerd heb.” Gilbert: “Er zaten echt hele goede muzikanten tussen!”
 
 
Bekijk hier een korte impressie van de workshops.
 

 
Hanne de Vries nam in El Salvador de clip op voor “This land of ours”. Bekijk deze hier.
 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.