Donderdag 22 maart is wereldwaterdag. Toegang tot schoon water lijkt misschien de normaalste zaak van de wereld, maar niets is minder waar. Onze afhankelijkheid van water is enorm. Wereldwijd hebben miljoenen mensen geen beschikking over schoon water. Vervuild water is de belangrijkste oorzaak van veel gezondheidsproblemen.
 
Water is van levensbelang.
 
Door: Cecilia Yepez, Ecuador
 
Ecuador staat bekend als een land met meer dan voldoende watervoorziening. Er is in Ecuador zelfs vier keer meer water beschikbaar per persoon dan in de rest van de wereld. Maar Ecuador heeft een groot probleem. Het water wordt niet goed verdeeld. Grote groepen mensen op het platteland hebben geen toegang tot schoon drinkwater.
 
Diaree en parasieten
Jarenlang is 90 procent van alles ziektes in ontwikkelingslanden veroorzaakt door een slechte waterkwaliteit. 6 miljoen mensen overlijden elk jaar door dit probleem en een kwart van hen is kind. Vervuild water is vaak de oorzaak van diaree, blindheid, hepatitis A en parasieten.
 
Colta Monjas Alto is een gemeenschap op het platteland in het noorden van Ecuador. Een jaar geleden zag de situatie er heel somber uit voor deze gemeenschap. Voorganger Pedro van een lokale kerk vertelt: “De waterzuiveringsinstallatie is 20 jaar geleden gebouwd en slecht een jaar of 3 gebruikt. De lokale overheid heeft de installatie verwaarloosd waardoor deze steeds slechter werkte en er uiteindelijk helemaal mee stopte.”
 
Zwart water
Toen de waterzuiveringsinstallatie het begaf, begonnen de mensen uit de gemeenschap ongezuiverd leidingwater te drinken. “Als het regende was het water helemaal zwart vanwege het vuil. We moesten het water dan eerst in emmers gieten en wachten tot de vuiligheid naar de bodem was gezakt. Daarna dronken we het water gewoon. Het water stonk en smaakte heel vies, maar er was geen andere optie.”
 
Eén voor één werden de inwoners van Colta Monjas Alto ziek. Vooral de kinderen waren kwetsbaar. Er waren grote problemen met de spijsvertering. Mensen kregen buikpijn, diaree en parasieten. Zelfs problemen met de huid en tanden kwamen voor bij volwassenen en kinderen.
 
Waar moest ik beginnen?
Voorganger Pedro vertelt: “Ik wilde helpen, maar ik wist niets van waterzuivering. Ik wist niet eens waar ik moest beginnen of met wie ik kon samenwerken. Toen ik hoorde van de aanvullende hulpfondsen van Compassion, ben ik samen met professionals begonnen om een plan te maken voor het herstellen van de waterzuiveringsinstallatie.”
 
De filters en leidingen werden vervangen. De opslagtanken werden herstelt, waterdicht gemaakt en geschilderd. Alle voorzorgsmaatregelen werden getroffen om het waterzuiveringsproces veilig te maken. En er werd een hek gebouwd rond het terrein.
 
Mariano, directeur van het Compassion-project, vertelt: “De installatie werkt nu optimaal en verspreidt gezond drinkwater in de gemeenschap. De gezondheidsproblemen in de omgeving werden meteen minder. Diaree komt veel minder voor en de problemen met de huid en tanden namen duidelijk af in de maanden na de ingebruikname van de waterzuiveringsinstallatie.”
 
Witte tanden
Ook Francisca, de moeder van een sponsorkind, is enthousiast: “We hebben nu schoon water. We kunnen onze handen wassen en leren onze kinderen om dat te doen voordat ze gaan eten. We vertellen ze ook om hun fruit te wassen. De gezondheidsproblemen in de omgeving zijn echt afgenomen. Mijn dochters merken zelfs dat hun tanden een stuk witter zijn geworden. Daar zijn ze natuurlijk heel blij mee.”
 
Op dit moment hebben al bijna 600 kinderen en hun ouders geleerd over hygiëne en schoon water. Hiervoor worden aanplakbiljetten, lessen en zelfs voorlichting via de radio ingezet. Het stelt de mensen van Colta Monjas Alto en andere gemeenschappen in staat om een gezonde levensstijl te ontwikkelen.
 
Mariano besluit: “Het is geweldig dat de donateurs van deze waterzuiveringsinstallatie de kinderen en volwassenen in onze gemeenschap zo praktisch wilden helpen. Ik zou ze graag willen vertellen welke enorme impact het heeft op onze mensen.”
 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.