Paaseieren van chocola liggen in de supermarkten. Kinderen en volwassen worden enthousiast van de kleuren en de lekkere chocolaatjes. Alle smaken liggen in de schappen: witte chocola, pure chocola, chocola met nootjes en natuurlijk melkchocola. Paashazen lopen door de supermarkten en televisiecommercials proberen hun producten te verkopen.
 
Door: Ana Rafaela Santos, Compassion Brazilië
 
Kinderen in de Braziliaanse Compassion-projecten komen uit verschillende culturen en hebben allemaal andere achtergronden. Net als anderen verschillen ook christenen ongetwijfeld van mening over de rol van de paashaas en paaseieren tijdens het paasfeest, maar waar we het allemaal over eens zijn is dat de boodschap van Jezus’ dood en opstanding niet naar de achtergrond verdrongen mag worden door de commercie.
 
“Elk jaar merken we dat het belangrijk is om de kinderen te vertellen dat het echte paasfeest niet om de paashaas en paaseieren draait”, vertelt Maria do Carmo van het Compassion-project. “Als we ze vragen; ‘Wat is Pasen?’ dan antwoorden ze meteen: ‘paaseieren!’ Op dat moment vind ik het heerlijk om ze iets te vertellen over de waarheid van Jezus.”
 
Poppenkast
Een aantal weken voor Pasen begint het project de kinderen te leren over de ware betekenis van het paasfeest. Maria en haar collega’s doen dit met een poppenkast. De poppen vertellen dat de paaseieren eigenlijk gemaakt zijn om te verkopen en winst te maken en dat ze ons soms kunnen weerhouden van waar het echt om gaat. We vertellen dat het natuurlijk prima is om lekker te genieten van chocola, maar dit is niet wat we vieren tijdens Pasen. We vieren iets dat veel groter is!”
 
Soms maakt Maria het grapje: “De paashaas is niet voor je gestorven”, om vervolgens te vertellen over het echte verhaal van Jezus die voor onze zonden stierf en weer opstond uit de dood.
 
Nooit eerder in de kerk
Marcia da Silva, de directeur van het project, nodigde ouders uit om naar de kerk te komen voor een speciale paasdienst op zondag. Tot haar grote blijdschap kwamen veel ouders die nog nooit eerder in de kerk of op het project waren geweest. Ze kwamen om hun kinderen te zien. De kinderen hadden samen een toneelstuk ingestudeerd en voerden het op tijdens de dienst.
 
“Het was een geweldige tijd. De kinderen waren blij omdat hun ouders aanwezig waren om hen te zien. Het was een indrukwekkende tijd samen”, vertelt Marcia. Na de opvoering deelden de medewerkers van het project chocoladecake en limonade uit. De kinderen kregen ook een klein souvenirtje mee naar huis: een papieren doosje met chocolade-eieren. Op de zijkant van de doosjes stonden geen haasjes, maar lammetjes.

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.