De best gelezen artikelen op deze blog zijn artikelen over het schrijven van brieven aan onze sponsorkinderen (zoals bijvoorbeeld dit artikel). In deze blog een lijst met leuke en handige tips!

De lijst is vast niet volledig. Heb jij tips wat je kunt schrijven in een brief aan je sponsorkind? Vul gerust aan!

Bemoedigingen
Veel kinderen krijgen niet vaak te horen hoe leuk, mooi en goed ze zijn. Ieder kind heeft dat nodig. Nederlandse kinderen en ook je sponsorkind. Blijf herhalen, dan zal het steeds meer landen in zijn of haar hart. Je kunt nooit te vaak vertellen aan je sponsorkind hoe geweldig hij of zij is.

Familie
Vertel over je kinderen, ouders, neven, nichten. Vertel verhalen over de leuke en gekke gewoontes in jullie familie en wat jullie leuk vinden om samen te doen.

 

 

Huisdieren
Vertel over je favoriete herinneringen en de grappige dingen die je huisdieren doen. Stuur foto’s mee. Sommige Nederlandse huisdieren zijn in het land van je sponsorkind misschien helemaal niet bekend.

 

Stad, land, tradities
Vertel leuke weetjes over de plek waar je woont. Over je stad, over Nederland. Het is ook leuk om te vertellen over Nederlandse tradities of specifieke tradities van de plek waar je woont. Vertel ook hoe je bijvoorbeeld de Nederlandse feestdagen viert.

 

Landschap en natuur
Waarschijnlijk ziet het landschap waar je sponsorkind er heel anders uit dan het Nederlandse landschap. Het is leuk om te vertellen over de natuur, het klimaat en de seizoenen.

 

School en werk
Vertel over de dingen die je doet in het dagelijkse leven. Probeer het simpel uit te leggen, zodat je sponsorkind het begrijpt. Vertel ook wat je er leuk aan vindt. Als je op school zit kan je vertellen over je favoriete vakken en vragen naar de favoriete vakken van je sponsorkind.

 

Hobby’s
Vertel over de dingen die je doet in je vrije tijd, je favoriete bezigheden en wat je leuk vindt om te doen met familie en vrienden.

 

 

Belangrijke dingen
Vertel over dingen die belangrijk voor je zijn in het leven. Bijvoorbeeld bepaalde herinneringen of bijbelteksten. Vertel ook waarom deze zo belangrijk voor je zijn.

 

 

Stuur foto’s
Het blijft altijd leuk voor sponsorkinderen om foto’s te ontvangen. Bijvoorbeeld foto’s van jezelf, je familie of huisdieren. Of bijvoorbeeld foto’s van het Nederlandse landschap. Foto’s toevoegen kan bij online schrijven en bij gewone brieven. Schrijf altijd je sponsornummer en het kindnummer op de foto’s.

 

 Waar kan je beter niet over schrijven?
Sommige onderwerpen zijn gevoelig en kun je beter niet over schrijven. We hopen dat je hierin wijze beslissingen wilt maken.

Geld
Vermijd het onderwerp geld. Je sponsorkind heeft een totaal andere achtergrond en komt uit een gezin dat in armoede leeft.

 

 

Luxe eten
Je sponsorkind eet heel ander voedsel dan jij. Het is natuurlijk leuk om de verschillen in favoriete gerechten te bespreken, maar houdt het echt eenvoudig. In veel gebieden is het tekort aan voedsel een groot probleem. Het is dus niet verstandig om te vertellen welke verschillende luxe gerechten wij ons kunnen veroorloven.

 

 Je huis of andere dure bezittingen
Vertel niet hoe groot je huis is of welke auto’s je hebt. Vermijd ook gesprekken over andere dure bezittingen. Het is ook niet verstandig om foto’s hiervan toe te voegen aan de brieven.

 

TIP
Tot slot nog een tip: Schrijf je brief online en deze zal een maand eerder bij je sponsorkind zijn! Gemakkelijk & Snel. Je kunt ook een foto toevoegen.

Veel schrijfplezier!

 


13 reacties Reageer
 1. Marijke den Blaauwen
  apr 19, 2012
  at 12:29

  Ze vragen altijd hoe je kerst en pasen viert: vorige week heb ik foto’s gemaakt tijdens de dienst (van het optreden van de zondagsschool bijvoorbeeld) zodat ze kunnen zien wat er in de dienst gebeurde. Vinden ze prachtig! Ook foto’s van een doopdienst of ander soort bijeenkomst vinden ze heel interessant.

  Als je zelf kinderen hebt kun je schrijven over wat de kinderen hier op school meemaken, wat voor vakken ze hebben, wat voor soort opdrachten ze krijgen, over hun huiswerk en schooltijden enz.

  Foto’s van je eigen jeugd vinden ze ook geweldig; hoe jij er uit zag toen je zo oud was als zij en wat je toen graag (of niet graag:) deed en wat jij op school bv. meemaakte (werd je misschien gepest; hoe ging jij daar mee om, vond je het moeilijk of makkelijk om vrienden te maken; hoe pakte jij dat aan, was je wel of niet goed in sport, hoe reageerde jij op moeilijke situaties toen en nu…)

  Ze willen heel graag ons advies over van alles en nog wat heb ik gemerkt! Ik kreeg zelfs vragen over wat een goed tijdstip is om naar bed te gaan! Ik heb toen geschreven (het was een tiener) dat je dan juist nog veel slaap nodig hebt maar moeilijk in slaap kan komen omdat je brein in die periode verandert maar dat je met wat tips toch tot rust kan komen ’s avonds. Hij was erg blij met de informatie!

 2. Rianne
  apr 19, 2012
  at 14:21

  Omdat mijn sponsorkindje vijf jaar is vind ik het altijd extra lastig om iets te bedenken om over te schrijven, omdat ze nog zo klein is. Dan vraag ik mij altijd af of ze het wel zal begrijpen.

  Ik schrik er een beetje van dat jullie adviseren om niet over het onderwerp ‘Eten’ te schrijven. In de eerste brief die ik kreeg vertelde mijn sponsorkind dat haar lievelingseten soep is en ze vroeg mij wat mijn lievelingseten is. Ik heb het natuurlijk simpel gehouden qua antwoord, maar als zij het mij vraagt is het toch geen probleem om er op te antwoorden?

 3. apr 19, 2012
  at 17:15

  Beste Rianne,

  Goed dat je de vraag stelt! Het is helemaal geen probleem dat je antwoord hebt gegeven op de vraag van je sponsorkind. Het is leuk om te benoemen wat je lievelingseten is. Probeer het inderdaad simpel te houden. Dat is prima! 🙂
  Het is alleen minder verstandig om bijvoorbeeld te vertellen over alle verschillende gerechten tijdens een kerstdiner of ander uitgebreid diner. Sponsorkinderen en hun families zullen zich dit nooit kunnen veroorloven.

  Bedankt voor je berichtje! Ik ga de tekst even iets aanpassen.

 4. apr 27, 2012
  at 13:36

  Goed dat je het aangepast hebt van dat eten, want daar wilde ik ook al op reageren dat ik dat al regelmatig geschreven heb, omdat ik dan de vraag kreeg wat ons lievelingsgerecht was. Bij ons is dat toevallig rijst met een saus van kip/fruit/kerrie, en dat kennen ze in de meeste culturen daar ook wel.
  Ik ga dit bericht even delen op m’n weblog 😉

 5. Mirjam
  mei 6, 2012
  at 13:49

  Wat leuk dat nieuwe briefpapier! Is het nieuwe papier ook per post te verkrijgen of kun je het alleen online gebruiken?

 6. mei 7, 2012
  at 14:23

  Dit briefpapier is alleen online te gebruiken. Over een aantal maanden komt er ook nieuw briefpapier voor over de post!

 7. mei 14, 2012
  at 09:23

  Wij hebben een sponsorkind van 20 jaar. En sturen in stukken een puzzel van duizend stukjes op. Eerst laten we onze kinderen de puzzel maken. Maken daar foto’s van, die hij erook bij krijgt. Dan leg ik de puzzel op A4 papier met huishoudfolie eromheen. In een jaar tijd heeft hij de hele puzzel. Het wordt door ons sponsorkind erg gewaardeerd. Misschien een leuke tip. Groet Harmke

 8. mei 14, 2012
  at 09:31

  Geweldig!! Leuk!

 9. Steffanie
  jun 21, 2012
  at 10:41

  Bedankt voor de tips. Ook Harmke bedankt voor de tip: ik heb ook 2 mooie puzzels gekocht om naar m’n kinderen te sturen.

  Ik heb nog wat tips om op te sturen:
  – Als je kinderen hebt, laat ze dan een mooie tekening maken voor je sponsorkind.
  – Maak van foto’s van je familie een familiestamboom (inclusief huisdieren). Ik heb een stamboom van de familie van mijn vaders kant gemaakt, het werd het te veel voor 1 A4-tje als ik ook mijn moeders kant erbij zou zetten. Aan de hand van deze stamboom kun je leuke verhalen vertellen over ooms/tantes/neven/nichten.
  – Stuur een verjaardagskaart (of maak er zelf eentje)
  – Voor de oudere kinderen: er zijn leuke boeken te verkrijgen waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je een (cartoon)dier na kunt tekenen. (Verkrijgbaar bij Boekenvoordeel en misschien ook op internet te vinden). Vertaal de tekst en stuur het samen met een leeg vel papier naar de kinderen op.

  Voor stickers ga ik vaak naar de Hema, Action, Boekenvoordeel en Zeeman.

 10. Lutske
  okt 25, 2012
  at 13:49

  Wat een leuk idee van het puzzel opsturen! Wikkel je het in het plastic doorzichtige huishoudfolie? Er mag toch alleen papier opgestuurd worden? Wordt dat er niet afgepeuterd? En dan kunnen de stukjes kwijtraken. En om nu op elk stukje de codes te schrijven.
  Vriendelijke groet, Lutske

 11. okt 30, 2012
  at 09:26

  Puzzelstukje kan je het beste in een envelop opsturen. De envelop goed dichtplakken. Dan komt het helemaal goed! Vergeet inderdaad niet je sponsornummer en het kindnummer op de envelop te schrijven.
  Groet,
  Tobias

 12. Leonie
  dec 24, 2012
  at 16:37

  Moet je eigenlijk perse op dat briefpapier schrijven, of mag je ook je eigen briefpapier gebruiken? Ik plak wel altijd die gegevens op de achterkant, dan komt het ook wel goed hoop ik?

 13. jan 10, 2013
  at 13:27

  Je mag zeker je eigen briefpapier gebruiken! Zolang je inderdaad maar je sponsornummer en het kindnummer erop vermeldt.

  Groetjes,
  Tobias

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.