In Togo, West-Afrika, is malaria de nummer 1 oorzaak van ziekte en sterfte. Dit komt door het tropische klimaat, waar de muggen zich ongestoord kunnen voortplanten. Gemiddeld overlijdt 5% van de mensen die de ziekte krijgt. De meeste van hen zijn kinderen onder de 5 jaar.
 
Door: Bernard Gbagba
 
De hitte en vochtigheid in Togo verlengen de levensduur van de muggen en zorgen ervoor dat de Anopheles zich snel voortplant. De Anopheles is de soort mug die de parasiet overbrengt die malaria veroorzaakt. De ‘Anopheles Gambiae’ komt het meest voor in Togo en staat bekend om zijn enorme kracht om ziektes over te brengen en resistentie tegen insecticiden.
 
Het hele jaar raast malaria door het land, maar vooral in het regenseizoen slaat de ziekte hard toe. Volgens de statistieken is malaria de oorzaak van 42% van alle doktersbezoeken en 28% van alle ziekenhuisopnames. Bij kinderen onder de 5 jaar loopt dit zelfs op tot 58%.
 
Miskramen
Vrouwen zijn tijdens hun zwangerschap extra kwetsbaar voor malaria. Malaria veroorzaakt miskramen en bloedarmoede. Veel vrouwen bevallen ook te vroeg. De kinderen hebben dan vaak een te laag gewicht hebben, waardoor ze een veel kleinere overlevingskans hebben tijdens hun eerste levensjaar.
 
Ondanks de sombere cijfers staan de mensen in Togo terughoudend tegenover de preventie- en behandelingsmethoden voor malaria. Uit een onderzoek van het ministerie van gezondheidszorg kwam naar voren dat in 71% van de huishoudens muskietennetten aanwezig zijn. Minder dan de helft van de zieke kinderen werd behandeld met goede anti-malariamedicijnen en slechts 40% ontving die medicijnen binnen 24 uur na de eerste symptomen.
 
Armoedige neerwaartse spiraal
Het belangrijkste is dat malaria buitengewoon hard toeslaat bij de armste mensen. Zij kunnen geen behandeling betalen of hebben geen toegang tot gezondheidszorg. Gezinnen en gemeenschappen komen daardoor in een armoedige neerwaartse spiraal terecht waar ze heel moeilijk uitkomen.
 
Om deze neerwaartse spiraal te doorbreken startte Compassion een aantal jaar geleden in Togo met het uitdelen van malarianetten. Hierbij richtte Compassion zich op de allerarmste gezinnen en kinderen. Het zijn juist die armste kinderen die het meest kwetsbaar zijn voor malaria. Met behulp van aanvullende hulpfondsen (Complementary Interventions) was Compassion in staat ruim 4500 netten uit te delen.
 
Resultaten onderzoeken
Een jaar na het uitdelen zijn medewerkers teruggegaan naar de families om de resultaten te onderzoeken. Gouta-Davi Honore, de arts die kinderen behandelt uit een aantal projecten in Togo, vertelt over de situatie voor het uitdelen van de netten: “Minstens 20% van de kinderen kwam elke week naar mijn kliniek en zeker 90% van hen had malaria.” Na het uitdelen van de netten kwam nog maar 5% van de kinderen slechts maandelijks naar de kliniek. Van hen had de helft (5 kinderen) malaria. In de afgelopen 6 maanden leden 6 kinderen elke maand aan malaria. Voor het uitdelen van de netten was dat nog 40 kinderen per maand.
 
Impact van een paar netten
Yawo Kodjo is de vader van sponsorkind Rolland en ontving een aantal netten. Yawo vertelt: “We wonen in een deel van de stad dat een groot gedeelte van het jaar onder water staat. Niemand slaapt hier zonder muskietennet. Wij konden er helaas nooit een betalen. Daardoor waren onze kinderen en ook wij regelmatig enorm ziek. Sinds we de netten hebben ontvangen merk ik dat het echt minder is geworden. Als we nu naar de kliniek gaan, is het voor iets anders dan malaria. Het is ongelooflijk welke impact een paar netten op ons gezin hebben.”
 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.