Luz Criollo gaat vandaag naar de markt. Ze neemt haar 3-jarige dochter Vanesa mee om samen naar voedsel te zoeken tussen het afval. Al jaren komen duizenden moeders hier dagelijks om eten te zoeken voor hun families.
 
Door: Edwin Mendivelso
 
Het huis van Luz staat in de sloppenwijk van Bogota, de hoofdstad van Colombia. De sloppenwijk heet ‘Bella Flor’, wat ‘mooie bloem’ betekent. Bella Flor ligt bovenop een heuvel. De huisjes zijn gebouwd van stukken hout en golfplaten. Luz woont met haar man en dochters Vanesa en Liliana. Liliana is 10 en gaat al 4 jaar naar het Compassion-project. Luz en haar man werken soms een paar dagen per week op de vuilnisbelt. Ze zoeken karton en papier dat ze kunnen verkopen aan winkels. De meeste mensen in dit gebied hebben geen opleiding en werken op de vuilnisbelt. Ze verdienen iets meer dan 20 euro per maand, waarmee ze net de huur van hun huisje kunnen betalen.
 
Opgestapelde vuilniszakken
Luz gaat minimaal eens per maand naar de markt, afhankelijk of ze muntjes heeft om de bus te betalen of niet. Als ze geen geld heeft, moet ze 5 uur heen en 5 uur terug lopen naar Corabastos, de grootste markt in Bogota. Maar vandaag doet ze er maar een uur over. Ze kan met de bus. Als Luz en haar jongste dochter Vanessa uit de bus stappen, beginnen ze meteen met zoeken. Ze sporen zorgvuldig de grond af op zoek naar alle soorten voedsel. Ze kijken vooral op de plekken waar de vuilniszakken opgestapeld liggen.
 
Verterend fruit
Luz opent een vuilniszak en steekt haar hand in een mengsel van nat, verterend fruit. Ze haalt het mengsel eruit en begint met het schoonmaken van de chontaduros, een fruitsoort in de kokosnootfamilie dat veel vitamines bevat en niet groter is dan een vijg. Luz ruikt aan de vruchten en kiest de besten. Vanesa volgt haar voorbeeld en elke keer als ze een goede heeft, lacht ze een gooit ze het fruit in haar moeders tas. Daarna lopen ze naar de plek waar kippen worden verkocht. De 3 jaar oude Vanesa weet goed wat ze moet doen. Ze loopt naar de eigenaar toe, trekt aan zijn jas en zegt ‘hallo!’. De eigenaar vindt haar schattig en geeft haar een paar kippenkoppen. Vanesa loopt vrolijk terug naar haar mama. Ze springt op en neer en lacht van blijdschap.
 
Weggehaald door de politie
De Colombiaanse wet verbiedt kinderen om te werken. De politie kan kinderen zelfs weghalen bij hun moeder en ze onderbrengen in speciale tehuizen. Luz wil niet dat Vanesa bij haar wordt weggehaald, maar ze vertelt dat als ze Vanesa niet meeneemt naar de markt, ze nooit wat krijgt van de verkopers. Op een dag benaderde een vrouw Luz en begon een discussie over het voedsel zoeken met haar kinderen. Luz antwoordde: “Dit is mijn leven, ik zoek naar voedsel en dat doe ik liever dan dat ik mijn familie zie doodgaan van de honger.”
 
Ingewanden
Luz gaat verder. Ze vraagt om afval bij een aantal winkels. Het merendeel vertelt haar dat ze haar niets hebben te geven. In het laatste winkeltje, waar ook kippen worden verkocht, krijgt Luz te horen dat ze de ingewanden kan meenemen die bij het vuil liggen.
 
Vissenkoppen
Dan zegt Vanesa ‘pescao!’, wat ‘vis’ betekent. Vanesa en haar moeder lopen naar de visverkopers. Vanesa krijgt 3 kleine visjes. Ze springt weer op en neer. Luz ruikt aan een aantal vissenkoppen, maar merkt dat ze bedorven zijn. Luz besluit om maar op zoek te gaan naar fruit en groenten. Terwijl ze de grond aftuurt vindt ze stukken papaja, avocado, tomaat en sinasappel. Een stukje verderop krijt Luz een soepje met aardappels voor Vanesa.
 
Compassion-project
Luz is 36 jaar en heeft nooit leren lezen of schrijven. Ze pakt de bus terug naar huis door te zoeken naar de kleur rood. Luz is net op tijd thuis als Liliana uit school komt. Liliana gaat al 4 jaar naar het Compassion-project. Luz is daar heel blij mee, want Liliana’s begeleiders helpen haar met huiswerk als dat nodig is. Met kerst krijgt ze nieuwe kleren van de kerstgift van haar sponsors. Verder krijgt de familie zakken rijst en bonen van de voedselbank van het project. Liliana heeft een bril gekregen, die is betaald door haar sponsor. In het project krijgt ze ieder jaar ook een oogcontrole. En vorig jaar in april ging Liliana met al haar vriendjes en vriendinnetjes naar het zwembad. Het was een van de leukste dagen uit haar leven.
 
Liedjes zingen
In de kerk die bij het project hoort, organiseren ze elke maand een speciale dienst voor kinderen. Tijdens zo’n dienst heeft Liliana zelf ook haar hart aan de Here Jezus gegeven. Liliana vertelt dat ze op zaterdag meegaat met haar moeder en Vanesa naar de markt: “Maar dan zingen we altijd liedjes. En ik ben een beetje Vanesa’s lerares, want de liedjes die op het project leer, leer ik weer aan haar. Later wil ik ook graag lerares worden!”
 

Zondag 13 mei is het moederdag. Wil je een ouder zoals Luz in Colombia een bijzonder cadeau geven? Verras een moeder in Nederland en geef een moeder in Colombia een hygiënetraining voor moederdag! Klik hier!

 
 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.