Stel je eens voor… Je bent bij een grote christelijke conferentie. Iemand heeft zojuist een krachtige boodschap gepreekt. De muzikanten hebben hun instrumenten weer gepakt en zijn een lied begonnen. Iedereen zingt vol passie mee en mensen ervaren de aanwezigheid van God heel dichtbij. Het is alsof hemel en aarde elkaar raken.

 
Door: Vicky Beeching (Aanbiddingleider uit Engeland, onder andere actief in de Vineyard kerken en bekend van verschillende Vineyard cd’s.)
 
Neem ook eens een stap terug en stel de vraag: “Wat denkt en voelt God op dit moment?” Vaak zijn deze momenten echt vol van God en tot eer en glorie van Hem. Maar de Bijbel vertelt ons ook dat onze ‘hoogtepunten’ niet altijd gedeeld worden door God. Soms denken we dat we Hem aanbidden en een geweldige ervaring met Hem hebben, terwijl God in realiteit iets anders zoekt, iets dat we zijn vergeten.
 
Ziek op bed
Dit doet me denken aan een aantal jaar geleden toen ik behoorlijk ziek was. Ik belde een vriendin en vroeg of ze me kon helpen door mijn antibiotica op te halen bij de apotheek en naar mij te brengen. Ze wilde dit doen en arriveerde even later bij mij thuis. Helaas was ze de medicijnen vergeten. Ze had wel een leuk ‘beterschapskaartje’ meegenomen waar muziek uitkwam. Ze liep mijn kamer binnen terwijl ze meezong met de muziek. Ze vertelde me hoe erg ze het voor me vond en dat ze hoopte dat ik me beter zou voelen door het kaartje. Na een paar minuten moest ze weer weg. Ze zong weer, maakte me aan het lachen en vertrok. De medicijnen heeft ze nooit gebracht.
 
Toen mijn vriendin bij me was, ronddanste en me aan het lachen maakte, dacht ze dat ze precies deed wat ik nodig had. Ze had echter geen idee hoe enorm ik de antibiotica nodig had. Hoewel het goed bedoeld was, ging het zingen en dansen zonder de medicijnen me bepaald niet helpen.
 
Ik moet hierbij denken aan wat God zegt in Amos 5:21-24

Ik heb een afkeer van jullie feesten, ik wijs ze af, jullie samenkomsten verdraag ik niet. Ik schep geen behagen in de brand- en graanoffers die jullie mij brengen; de vetgemeste beesten van jullie vredeoffers keur ik geen blik waardig. Bespaar mij het geluid van jullie liederen; de klank van jullie harpen wil ik niet horen. Laat liever het recht stromen als water, en de gerechtigheid als een altijd voortvloeiende beek.

 
Ze dacht dat ze me blij maakte
Als wij God eer brengen door onze liederen, muziek en samenkomsten, kan dat geweldig zijn. Maar als ze niet gepaard gaan met een levensstijl van genade en recht doen, eren ze God niet echt. De kaart, het zingen, het dansen en de vriendelijkheid van mijn vriendin raakte me niet diep, omdat ik die antibiotica gewoon ontzettend nodig had. Ze dacht dat ze me blij maakte en gaf wat ik nodig had. Op dezelfde manier kunnen wij ons soms inbeelden dat onze evenementen, samenkomsten en liederen Gods hart raken. Het is belangrijk dat de Bijbel, meer dan onze emotie, ons eraan herinnert wat God eigenlijk van ons wil. De aanbidding die Hij zoekt is meer dan vrolijke liederen en inspirerende samenkomsten. Het gaat erom dat we er zijn voor de armen, degenen die onze hulp nodig hebben en dat we gerechtigheid brengen op plekken en in situaties van ongerechtigheid.
 
Schelle cimbaal
Als aanbiddingleider bid ik dat mijn leven net zoveel om genade en gerechtigheid draait als om het zingen van liederen. Eén van de manieren waarop ik dit doe is door het sponsoren van Berenice uit Mexico. Brieven schrijven met haar is een cruciaal onderdeel van mijn levensstijl van aanbidding voor God. De 29 euro die het kost om het leven van Berenice te veranderen is ook onderdeel van mijn aanbidding. Het is mijn manier om te antwoorden op Amos 5. Tenzij ik de woorden in dit bijbelgedeelte uitleef, betekent mijn zingen niet veel. Zoals 1 Korintiërs zegt, als we zonder liefde zijn voor degenen in nood, kunnen we denken dat we mooi klinken, maar voor God zijn we als een schelle cimbaal.
 
Het is een enorme uitdaging.. maar hoe reageren we?
 
Laten we een generatie zijn met evenementen, muziek en liederen die echt het hart van God raken, omdat we er zijn voor anderen en Zijn gerechtigheid en genade in hun levens brengen.
 


2 reacties Reageer
 1. R.N. Kras
  mei 9, 2012
  at 17:52

  Hier heb ik 3 woorden voor: ge-wel-dig.

 2. mei 19, 2012
  at 12:56

  Dank U Heer ! Dit is precies wat ik nodig had om te lezen. Wat een waar stukje zeg. Vicky Beeching laat weer weten dat alleen met aanbidding je God niet eert. Het gaat om je hele houding.
  Ik bid dat iedereen God de ruimte geeft zodat Hij een ieder van ons kan vertellen wat hij/zij kan en mag doen in Zijn naam om die mensen te helpen die het zo nodig hebben.

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.