Terwijl de regen met bakken uit de hemel neervalt, probeert Tomasa zich tevergeefs droog te houden. Ze haast zich van het hek van het Compassion-project naar de keuken en schudt het water van haar kleren. Ze neemt een moment om even rond te kijken in de lege keuken die de dramatische verandering in haar leven goed weergeeft. Dan begint ze gauw met de voorbereidingen van de maaltijd.
 
Door: Edwin Estioko / Debora Vink
 
Kort daarna vult de ruimte zich met lachende kinderen die vanuit de kou naar binnen komen om een warme maaltijd te eten. Tomasa werkt al een paar jaar als vrijwilliger in de keuken. Nog altijd ervaart ze vreugde wanneer ze deze kostbare kinderen ziet, die het eten ontvangen dat ze zo hard nodig hebben om te overleven. Dit is van haar gezicht af te lezen door de grote, altijd aanwezige glimlach.
 
De maaltijd is voorbij, de rommel is opgeruimd. Tomasa zit aan tafel naar buiten te staren. De regen en wind slaan tegen de ramen. Door het betoverende effect gaan haar gedachten naar een volledig andere plaats, tien jaar geleden…
 
Door iedereen gevreesd
“De Koningin van Lorega” was een bekende drugsdealer in de door armoede getroffen gemeenschap van Cebu City, de oudste stad van de Filippijnen. Ze werd door iedereen gevreesd, ook door de andere drugsdealers, de pooiers, prostituees en criminelen. Vanuit haar huisje midden op de openbare begraafplaats had de Koningin de hele gemeenschap onder controle. Zelfs de lokale politie was niet tegen haar opgewassen. Ze werd beschermd door een aantal politieagenten, die stiekem haar klanten waren. Deze verschrikkelijke koningin was Tomasa Casinillo.
 

Als ze een shotje nodig hadden, kwamen ze naar mij!

vertelt Tomasa, ooit bekend als de Koningin vn Lorega.
 
Met het hoge salaris van 5000 Pesos (bijna €86) per dag, was de Koningin een zeer rijke vrouw, ongeïnteresseerd in de armoede van de gemeenschap waarin ze leefde.
 
Kleinkinderen
Toen haar zoon haar vertelde dat haar drie kleinkinderen ingeschreven waren bij het Compassion-project in de buurt, was Tomasa niet echt onder de indruk. Tomasa’s kleinkinderen kwamen voortaan elke dag heel enthousiast thuis, en vertelden maar al te graag aan hun oma wat ze die dag op het project hadden geleerd. Ook vertelden ze over de liefde en zorg die ze ontvingen van de projectmedewerkers. Deze liefdevolle houding van de Compassion-medewerkers verbaasden Tomasa.
 
Uiteindelijk kon ze haar nieuwsgierigheid niet weerstaan en besloot ze zelf eens op het project te gaan kijken. Er was iets aan deze mensen dat indruk op haar maakte. Ze kwam steeds vaker terug op het project. Stukje bij beetje begon ze haar handel als drugsdealer te verwaarlozen en bracht ze meer tijd in de kerk door. In 2005 leerde Tomasa God persoonlijk kennen, wat haar wereld op de kop zette.
 
Verwoest en gedood
“Ik heb een hele hoop heel slechte dingen in mijn leven gedaan,” geeft Tomasa toe. “Veel levens zijn verwoest en sommigen werden zelfs gedood door mijn toedoen. Ik ben verbaasd dat de Heer nog steeds van mij hield en een manier had om mij te veranderen. Hoe kan ik Hem nou niet dienen?”
 
In mei 2009 sloeg het noodlot toe, toen Tomasa’s partner Emilio te horen kreeg dat hij kanker had en nog maar een paar maanden zou leven. In november besloten Tomasa en Emilio de Heer volledig te volgen door te trouwen. Niemand hield het droog toen het oudere echtpaar samen de kerk binnenkwam. Op 26 december 2009 overleed Emilio.
 
Verre herinnering
Bam! Het geluid van blikseminslag brengt Tomasa weer terug naar het heden. De dagen dat zij als Koningin ‘regeerde’ voelen als een verre herinnering. Ze heeft nog steeds moeite met het verlies van haar man, maar ze weet dat haar prioriteit nu bij de kinderen ligt. Ze blijft de Heer dienen door naar de kerk te komen, de moeders in haar gemeenschap te ondersteunen, eten te serveren aan de kinderen en als vrijwilligster in de keuken van het project te helpen. De wetenschap dat wat zij doet, onderdeel is van het verbeteren van de levens van zo veel kinderen, maakt dat ze doorgaat.

Ik blijf Hem dienen zo lang als Hij mij laat leven.

 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.