De kleine Chrisla Fleurisca lag in bed. Ze zag er enorm zwak uit. Haar moeder Modilia Louis keek haar angstig aan. Ze had geen idee wat er aan de hand was. Chrisla had veel moeite met ademen. Ze kon ook niet eten. Modilia had maar één optie. Ze nam haar dochter zo snel mogelijk mee naar de kerk om hulp in te schakelen.
 
Na een medische check in het ziekenhuis, bleek Chrisla longontsteking te hebben. Het nieuws was een enorme klap voor de familie, die totaal niet de middelen had om met deze onverwachte situatie om te gaan.
 
Door: Ricot St. Paulin
 
Modilia heeft 5 kinderen. Chrisla is de jongste. Ze was pas 4 maanden oud toen er longontsteking bij haar werd geconstateerd. Modilia was zo aangeslagen door het nieuws, omdat ze van iedereen hoorde dat longontsteking levensgevaarlijk is. Ze wist dat ze de middelen niet had om haar dochter te laten behandelen, maar ze had hoop.
 
Modilia kreeg vlak voordat ze ging bevallen van haar dochter de kans om opgenomen te worden in het Child Survival Program (CSP) van Compassion, speciale projecten voor zwangere vrouwen, moeders en baby’s. Modilia was steeds erg ziek tijdens haar zwangerschap door slechte voeding en een gebrek aan medische zorg.
 
Malaria, diarree en longontsteking
Net als malaria, diarree en ondervoeding, is longontsteking een gigantisch probleem in Haïti, met elk jaar ontelbare ziektegevallen. Kinderen die ondervoed zijn, geen borstvoeding hebben gekregen, een laag geboortegewicht hadden en in overbevolkte gebieden leven, hebben een buitengewoon groot risico om longontsteking op te lopen. Dit zijn precies de leefomstandigheden van Modilia. Ze woont in een hutje van modder met 2 kamers, zonder basisvoorzieningen. Modilia, haar partner en 5 kinderen, wonen in dit hutje. De hut is eigendom van Modilia’s broer. De familie moest naar dit huisje verhuizen na de aardbeving in de 2010. Het huisje dat ze toen huurden raakte zwaar beschadigd.
 
Vanaf het moment dat er longontsteking werd geconstateerd bij Chrisla, ging alle nodige aandacht naar haar uit. De staf van het Child Survival Program doet er alles aan om de levens van kinderen te redden. Het team wordt geleid door Melodia, die meer dan 20 jaar geleden zelf werd gesponsord via Compassion.
 
Vastberaden
Melodia ging samen met Modilia en haar kind naar het ziekenhuis in Port-au-Prince, de hoofdstad. Chrisla’s moeder Modilia kreeg weer hoop toen ze de vastberadenheid zag van de CSP-staf, die haar niet alleen bezocht, maar ook de financiële uitgaven voor haar rekening nam en voorzag in alle nodige extra zorg.
 
Modilia en haar partner verkopen brood op straat en verdienen daarmee een schamel inkomen. Ze verdienen niet genoeg om hun kinderen goed te eten te geven en naar school te laten gaan. Vaak als hun kinderen ziek werden, probeerden ze vroeger allerlei middelen uit de natuur. Daarom werd Modilia extreem angstig, want voor longontsteking is een goede en dure behandeling noodzakelijk. “We konden de afspraak met de dokter en de benodigde medicijnen nooit betalen”, erkent Modilia.
 
Een kind verliezen
Chrisla lag 12 dagen in het ziekenhuis. Haar moeder moest af en toe terug naar het dorp om voor de andere kinderen te zorgen. De CSP-coördinator Melodia nam het dan over en ging naar Chrisla toe. Een jaar lang werd Chrisla behandeld voor haar ziekte. In die tijd ontving de moeder vaker voedsel, vitaminen en andere medicijnen voor haar kind. Bijna elke dag moest Chrisla naar het CSP-kantoor gebracht worden voor behandeling.
 
“Een kind verliezen door een ziekte die voorkomen had kunnen worden, is ontzettend moeilijk voor een moeder en vader, en is dat precies waarvoor ik gespaard ben gebleven”, vertelt Modilia. “Chrisla is nu de gezondste van mijn kinderen. Ze ontwikkelt zich goed en heeft veel energie.”
 
Analfabeet
Modilia is analfabeet, maar neemt nu deel aan de lees- en schrijflessen in het CSP-project. Ze vindt het heerlijk om deel te nemen aan het programma. Behalve dat ze er zelf veel aan heeft, merkt Modilia ook dat het invloed heeft op de wijk rond het project. Er zijn veranderingen op het gebied van medische zorg, praktische trainingen, hygiëne en manier van omgang met elkaar.
 
De CSP-kinderen in het project worden ingeënt met allerlei vaccins zoals HIB, hepatitis, tyfus, longontsteking, hersenvliesontsteking en zelfs met vaccins waar de overheid niet in voorziet. Het is cruciaal voor de gezondheid van de kinderen in deze arme gezinnen. Het CSP deelt ook muskietennetten, zeep, zuiverende tabletten, etc. uit aan de ouders.
 
CSP-coördinator Melodia is enorm bemoedigd als ze ziet hoe gezond de kinderen aan het spelen zijn in haar project. Chrisla en andere kinderen brengen veel tijd door op het project met allerlei activiteiten. “Ze is nu 30 maanden oud. Ze wordt een slimme meid, klaar om naar school te gaan”, vertelt Melodia enthousiast.
 
 
2 miljoen kinderen overlijden jaarlijks aan longontsteking en diarree
UNICEF is recentelijk met een rapport gekomen waaruit blijkt dat longontsteking en diarree de belangrijkste doodsoorzaken zijn voor kinderen tot 5 jaar. Longontsteking en diarree eisen meer dan 2 miljoen kinderlevens per jaar en zorgen daarmee voor bijna een derde van alle wereldwijde kindersterfte. Bijna 90% van deze kinderen leeft is Sub-Sahara Afrika en Zuid-Azië.
 
De preventie en behandeling van deze ziektes bevatten een aantal zeer eenvoudige stappen, zoals inentingen, borstvoeding geven, handen wassen met zeep, schoon drinkwater, betere sanitaire voorzieningen en antibiotica voor kinderen met longontsteking.
 
Meer dan 2 miljoen kinderlevens kunnen gered worden in de 75 landen met de hoogste kindersterfte als de kinderen jonger dan 5 jaar in al die landen dezelfde zorg zouden krijgen als hun leeftijdgenoten in de rijke landen, stelt het rapport.
 
Lees hier meer over het rapport van UNICEF.
 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.