jul 18 2012

Wat kan ik meesturen met mijn brief?

We vertellen regelmatig hoe belangrijk het is dat een sponsorkind brieven krijgt van zijn of haar sponsor. Ik heb zelf het voorrecht gehad om meerdere malen mijn sponsorkinderen te zien. Ze lieten mij toen alle brieven zien die ik hen door de jaren had gestuurd. Die bewaren ze echt als schatten! Het leuke van de correspondentie per post is, dat je ook kleine cadeautjes kunt meesturen. Zie het als kleine ‘extraatjes’ voor je sponsorkind! De kinderen zijn hier heel blij mee.

Door: Stefanie Wassink (Medewerker Support Services*, Compassion)

Maar wat kan je wel en niet opsturen? Voor het opsturen van deze extraatjes bij je brief zijn internationale richtlijnen opgesteld:

 • Niet dikker dan 6 millimeter
 • Het moet van papier zijn
 • Niet groter dan A4-formaat

Chocolademelk
Ik werk zelf al 12 jaar bij Compassion en in die tijd heb ik veel grappige dingen voorbij zien komen die sponsors aan hun sponsorkind wilde sturen. Een paar voorbeelden: Een sponsor had een keer bedacht dat een chocoladereep wel leuk en lekker zou zijn voor zijn sponsorkind. Zelfs al zouden we het mogen doorsturen, helaas zou het chocolademelk zijn geworden als de reep bij het sponsorkind aankwam! Of een prachtig oranje T-shirt met opdruk “HOLLAND”. Ook kan ik me herinneren dat een sponsor een proefmonster opstuurde met bodylotion!

En we hebben natuurlijk ook nog alle armbandjes, kettinkjes, potloden, stiften, ballonnen, etuis, speelgoedvliegtuigjes, sleutelhangers, knuffelbeertjes, verfsetjes en knutselpakketten die we wekelijks op ons kantoor voorbij zien komen.

Waarom kan dit niet?
Het is ontzettend bemoedigend om te zien dat sponsors echt iets leuks voor hun sponsorkind willen kopen en daar ook tijd en geld aan uitgeven. Maar alle bovenstaande dingen kunnen we helaas niet doorsturen. Over veel van deze artikelen moeten invoerrechten betaald worden. Dit brengt niet alleen hoge kosten met zich mee, maar ook een veel langere verzendtijd. Daarnaast lopen grotere pakketten een risico om opengemaakt te worden of nooit op de plek van bestemming aan te komen vanwege corruptie.

Wat is leuk om mee te sturen? Een aantal tips:

 • Foto’s. Dat vinden de sponsorkinderen altijd heel leuk!. Ik zie ook regelmatig dat sponsors een soort collage maken, met meerdere foto’s op een A4’tje. Je kunt er zelfs een klein boekje van maken. En natuurlijk kun je ook foto’s van jezelf meesturen!
 • Op www.zakbijbelbond.nl/compassion staan allemaal mooie (Bijbelse) boekjes in de eigen taal van je sponsorkind. Een echte aanrader!
 • Leuke kaarten
 • Dunne boekjes, notitieblokjes, etc. die wat laten zien over Nederland. Kijk even bij de VVV en je slaagt vast en zeker. Zo krijgt je sponsorkind ook een goede indruk van ons land. (Als ze maar niet gaan denken dat we hier allemaal op klompen lopen en in molens wonen 😉 )
 • Knutselpapier en vouwblaadjes
 • Papieren slingers als je sponsorkind jarig is

Zo zie je maar, mogelijkheden genoeg! Succes en veel creatief plezier!

Vermeld in ieder geval op alle cadeautjes je naam en sponsornummer en de naam het persoonlijke nummer van je sponsorkind. Meer leuke tips wat je kunt meesturen vind je hier.

Heb je zelf leuke tips voor sponsors? Reageer hieronder en deel jouw creatieve ideeën.

*Support Services is verantwoordelijk voor het verwerken en versturen van alle brieven, zowel de brieven van sponsorkind en sponsor, als de gewone post. Zij faciliteren de relatie tussen het sponsorkind en de sponsor zo goed mogelijk!

Foto’s: McKlin


1 reactie Reageer
 1. Steffanie
  jul 25, 2012
  at 11:21

  Goed om hier weer even op gewezen te worden. Het is en blijft lastig dat we de kinderen niet zoveel kunnen geven als onze eigen kinderen. Gelukkig zijn er genoeg leuke dingen te koop die we wel kunnen sturen.

  Wat ik stuur:

  – Schriftjes, zowel lijntjes als ruitjes.

  – Boekenlegger

  – Voor jonge kinderen: tekeningen en spelletjes. Je hebt veel van die kleur- en spelletjesblokken. Kleuren, zoek de verschillen, doolhof etc. Ik kies een thema dat bij de leeftijd van mijn kinderen past en stuur zo nu en dan een blaadje mee. (Wel even de Nederlandse tekst vertalen)

  – Tekeninstructies. Er zijn heel veel boekjes te verkrijgen waarin staat uitgelegd hoe je bijv. een dier tekent. Deze boekjes zijn er voor allerlei leeftijden. Ik koop zo’n boek en kopieer een bladzijde eruit. Ik vertaal de Nederlandse tekst in het Engels. Ik voeg ook tekenpapier toe zodat de kinderen volop kunnen oefenen.

  – Bijbelverhalen: op http://bibleforchildren.org/ kan je bijbel verhalen voor kinderen downloaden. Je moet eerst een taal selecteren en dan staat er bij ‘verhalen’ allerlei verhalen uit het oude en nieuwe testament. Ik download het verhaal in de taal van mijn kind en voeg een leuke kleurplaat toe dat met het verhaal te maken heeft.

  – Voor de oudere kinderen: sticky notes (memo briefjes). Je hebt ze in allerlei kleuren en vormen: pijlen, kleine strookjes, ‘to do’ lijstjes etc. Pas wel op dat het pakketje niet te dik is.

  Op Our Compassion zijn ook een heleboel creatieve ideeën te vinden voor het maken van collages (in verschillende soorten thema’s), kaarten etc.

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.