aug 29 2012

Zweten voor mijn koopje!

Fairtrade. Eerlijke koffie en chocola, en vooral ook kleding. We hebben de mond er van vol en voor christenen biedt het een extra handvat om om te zien naar de armen. Sociale gerechtigheid is een thema dat vaak terugkomt in kerkdiensten, kringen en bijbelstudies. Maar hoe diep zit het echt in ons?
 
Door: Rik Bennik (Kerkenrelaties bij Compassion Nederland)
 
Sweatshop
Mijn persoonlijke uitdaging daarin is best groot. Ik was dol op dure kleding. Er waren een aantal merken die ik graag kocht. Er top uitzien, met de juiste merken rondlopen en een volle kast hebben, dat vond ik best belangrijk. Tot ik een aantal jaar geleden voor mijn werk met Compassion op reis was naar India. Een lokale vriend nam me mee naar een sweatshop. We ontmoetten daar een man die in erbarmelijke omstandigheden elke dag in een bad met rode verf stond om broeken te verven. De chemicaliën van dit bad waren zo diep in zijn huid gedrongen dat zijn benen blijvend verkleurd waren. En dat om te zorgen dat in een of ander westers land iemand een mooie rode broek voor een bodemprijs kan kopen.
 
Lekker goedkoop inslaan
De herinnering aan deze man kwam afgelopen zondag weer bij me boven. Ik preekte ’s morgens in een kerkdienst en mijn vrouw en dochters waren meegekomen om daarna gezellig even te winkelen in Rotterdam. In mijn preek sprak ik over de zaken die mijn hart raken, waaronder ook duurzaamheid en Fairtrade. Twee uur later stond ik met m’n gezin in een grote discountzaak en liep langs een rek met rode broeken. € 7 kostten ze. En ik voelde een hebberigheid; Ik ben onlangs flink wat afgevallen en heb niet zo veel kleding meer die me past. Even lekker inslaan hier zou mijn kledingkast flink aanvullen en wat is nou € 7? Tot ik aan de man met de rode benen dacht.
 
Mijn eigen hebzucht
Ik spreek in gemeentes vanuit mijn hart en vertel ze hoe ik over duurzaamheid en fairtrade denk. Als een van de weinigen uit de westerse wereld heb ik het gezien! Gezien, geproefd, geroken hoe smerig de wereld is waar het vandaan komt. Maar zodra ik aan de andere kant van deze productieketen sta, wordt het blijkbaar toch verleidelijk.
 
Zorg voor een ander, God zorgt voor ons
Toch denk ik dat dit een strijd is die we aan moeten blijven gaan. Ik weet namelijk zeker dat als wij voor een ander zorgen, God voor ons zorgt. Jezus heeft het ons zelf gezegd:

“Zoek liever eerst het koninkrijk van God en zijn gerechtigheid, dan zullen al die andere dingen je erbij gegeven worden.” (Mat 6:33)

 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.