sep 13 2012

Wij zijn het uitschot

Mijn naam is Rafaela Cruz, ik ben 43 jaar en woon op de Filipijnen. Samen met mijn man, mijn drie zoons en dochter woon ik in Payatas, een klein dorp vlakbij de hoofdstad Manila. Payatas is een van de slechtste plekken om te wonen. Het ligt aan de rand van de grootste vuilnisbelt van het land. Mensen van buiten het dorp kijken op ons neer, zij vinden ons uitschot omdat wij vuilniszoekers zijn.
 
Elke dag gaan mijn man en ik, samen met onze twee oudste zoons naar de vuilnisbelt om te zoeken naar eetbare of verkoopbare spullen. Dat is ons ‘werk’. Gelukkig heeft onze dochter Trikci van 5 nog niet door hoe mensen op ons neerkijken en hoe zwaar onze strijd is om elke dag weer te overleven. Zij speelt met haar vriendjes en geeft niets om bezittingen. Maar tot voor kort maakten we ons grote zorgen over haar toekomst.
 
Levend begraven
De toekomst van haar broers ligt al grotendeels vast. Zij hebben hun school niet af kunnen maken, omdat we het schoolgeld niet konden betalen. En zelfs toen ze nog wel op school zaten, waren er veel dagen dat ze niet gingen, omdat ze ons moesten helpen genoeg spullen op de vuilnisbelt te vinden. Op veel dagen vonden we niet genoeg om zelfs maar eten op tafel te hebben. Toen in het jaar 2000 ons huis instortte, doordat het te dicht tegen de vuilnisbelt aan lag, hadden we niets meer en konden we niets anders dan de jongens van school halen. Maar veel mensen waren toen nog veel slechter af dan wij. Toen de vuilnisberg instortte, werden honderden mensen levend onder het vuil begraven.
 
Betere toekomst
In 2011 gebeurde er iets dat ons nieuwe hoop gaf. Er opende een Compassion-project bij de kerk in ons dorp en de medewerkers kwamen bij iedereen langs om te kijken wie hulp nodig had. Zij hebben Trikci ingeschreven en zij heeft een sponsor gekregen. Zij kan nu naar school, naar de dokter, ze krijgt eten, boeken en heeft een kans op een betere toekomst dan wij.
 
Mijn droom dat ten minste één van mijn kinderen aan dit onwaardige leven kan ontsnappen, komt uit. En Trikci? Als je aan haar vraagt wat ze later worden wil, denkt zij niet meer aan de vuilnisbelt. Ze wil dokter worden!
 
Rafaela
 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.