Dat de omstandigheden lang niet altijd bepalen hoeveel iemand kan bereiken bewijst Franz Rosales. Hij komt uit een klein agrarisch dorpje in Zuid-Cochabamba, Bolivia. Franz schopte het van sponsorkind tot belangrijk kabinetslid. Dit is zijn bijzondere verhaal.
 
Door: Galia Oropeza en Justin Spenrath
 
In het Compassion-project
Franz is de oudste uit een gezin met acht kinderen. Het was moeilijk voor zijn ouders om de kinderen op te laten groeien onder gezonde omstandigheden. Ze hadden het niet breed. Franz’ vader was boer, werkte hard en had vaak te weinig inkomsten om zijn gezin te onderhouden.
 
“Omdat wij het financieel moeilijk hadden besloten mijn ouders naar Argentinië te verhuizen, dat wilde ik niet. Gelukkig was daar Compassion. Zij startte op dat moment projecten in Bolivia waar ik naartoe kon.” Mede daarom bleef het gezin in Bolivia.
 
Kindsponsoring en de kerk
“Door Compassion ben ik met de kerk in aanraking gekomen. Daar heeft mijn geloof vorm gekregen.  God’s principes zijn er in mijn hart geplant. Wat ik heb geleerd en waar ik in geloof, daar leef ik voor. Het is onveranderlijk.”
 
Franz’ zus Doris werd na hem ook in het kindsponsorprogramma opgenomen: “Het programma heeft ons, en daarmee ons gezin, heel goed geholpen. We kregen eten, gingen naar school en werden geholpen met ons huiswerk. Compassion heeft ons leven een andere wending gegeven.”
 

Compassion heeft ons leven een andere wending gegeven.

 
Omdat Franz zich verder wilde ontwikkelen en dromen had, meldde hij zich aan voor Compassions’ Leadership Development Program. Tegen de verwachtingen van zijn vader in, die niet eens durfde te hopen dat Franz zijn school af zou maken, werd hij toegelaten tot het LDP-programma.
 
Franz koos ervoor om Politicologie te gaan studeren op de Openbare Universiteit van Cochabamba. Hij studeerde af in 2005.
 
Leadership Development Program
Volgens Franz is er een duidelijk verschil tussen iemand die wel en niet is afgestudeerd via het LDP-programma. Het LDP is een programma waar ook Jezus’ principes, leiderschap, sociale gevoeligheid en zelfontplooiing centraal staan. Franz vindt dat afgestudeerden aan het LDP-programma een verantwoordelijkheid hebben voor de maatschappij.

LDP-studenten hebben van God gaven ontvangen om door te geven. Persoonlijk heb ik in financieel, emotioneel en geestelijk opzicht zoveel gekregen, dat wil ik graag aan de bevolking teruggeven.

 
Ik neem een voorbeeld aan onze sponsors: de meesten hebben ons nooit gezien, maar helpen ons wel. Wij christenen zijn het aan God en onszelf verplicht hetzelfde te doen.”
 
In het kabinet
Een jaar na zijn afstuderen werd Franz benaderd door de toenmalig Boliviaanse president om zitting te nemen in zijn kabinet. Franz nam het aanbod aan. Hij voorzag een groot aantal gemeenten van technische ondersteuning.
 
Franz: “Geluk hebben bestaat niet voor christenen. Ook al was ik uiteindelijk afgestudeerd en had ik een goede baan, God had speciale plannen met mij.”

Geluk hebben bestaat niet voor Christenen. God had speciale plannen met mij.

 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.