Op 29 mei 2013 gaan meer dan 100 mannen met de 4e Musketier een marathon in Uganda lopen. Dit doen zij om arme moeders, kinderen, studenten en vervolgde christenen te ondersteunen. Een marathon ín Uganda, dus. Maar kun je niet beter gewoon in Nederland blijven en het geld overmaken? Een logische vraag en om het antwoord daarop te vinden, stelde Tiemen hem aan de mensen daar.
 
De 4e Musketier koos Lira in Noord-Uganda uit als locatie voor de marathon. De start en finish liggen in Adwari, een voormalig vluchtelingenkamp in de buurt van Lira. De bevolking in dit gebied heeft extreem zwaar geleden onder de verwoestende burgeroorlog waarin het rebellenleger van Joseph Kony flink heeft huisgehouden. Tiemen Westerduin was daar in oktober ter voorbereiding en vroeg hun mening. Zij zeiden:

1. Dat ontwikkelingswerk veel meer is dan alleen geld geven
2. Dat het evenement een enorm positief psychologisch effect zal hebben
3. Dat het bezoek levensveranderend is voor de lopers
 
Meer dan geld geven
Lilian, een Compassion-medewerker die zelf in extreme armoede opgroeide, zei: “In dit gebied voelen mensen zich afgewezen en verworpen. Deze marathon kan dat gevoel helpen verbreken. Het feit dat blanke mensen hier naartoe durven te komen en een week lang met hen gaan optrekken, betekent veel meer dan een kantoor van een goed doel openen en geld geven.” Studente Sonja: “Ontwikkelingswerk is zoveel meer dan alleen geld geven. Het begint een niveau dieper. Het begint bij relatie. Geloof in mensen. Alsjeblieft, kom hierheen en laat zien dat jullie persoonlijk bij ons betrokken zijn.”
 
Positief psychologisch effect
In het door angst beheerste gebied zijn mensen blij met initiatieven als de marathon, die aantonen dat het er weer veilig is en dat mensen om hen geven.
Sonja: “Veel mensen zijn nog steeds bang om naar hun eigen gemeenschap terug te keren, omdat ze denken dat het nog niet veilig is. De marathon zal een licht in hun angst zijn: ‘Als zelfs buitenlanders hier een marathon gaan lopen, dan zal het veilig zijn.’ Jullie run proclameert veiligheid en vrijheid. We hebben hier niet alleen geld nodig, maar vooral hoop en ambitie. Jullie project zal mensen blij en hoopvol maken en eraan bijdragen dat mensen weer durven aanpakken.”
 
“Wij moeten hier het verschil maken” 
Joseph, voorganger van een lokale kerk, beaamde hoe belangrijk het is dat het geen hulp op afstand blijft: “Dit is de reden waarom ik het zo heerlijk vind hoe Compassion werkt. Veel organisaties hebben mijn mensen leren bedelen en maken mijn mensen afhankelijk van gevers. Compassion leert hen dromen en stimuleert hun ontwikkeling. De kinderen zijn de hoop voor de gezinnen. Wij moeten en gáán hier zelf het verschil maken.”
 
Levensveranderend bezoek
Een derde effect van de marathon ín Uganda, is dat de lopers er fysiek in aanraking met armoede komen. Voor veel lopers is dit de eerste keer dat ze in een ontwikkelingsland komen. In de week voorafgaand aan de marathon zullen ze projecten bezoeken en mensen ontmoeten die in armoede leven. Uit ervaring weten we dat deze ontmoetingen vaak levensveranderend zijn. Het verandert je perspectief. De meeste lopers die de Rwanda-marathon liepen praten er nog steeds over en stimuleren anderen om in actie te komen.
Lees hier meer over de marathon.
 
In februari 2014 is er een vrouwen-marathon in Brazilië! Lees hier meer…
 


1 reactie Reageer
  1. Arde
    nov 28, 2012
    at 16:54

    Mijn man en ik waren een paar jaar geleden in Uganda om ons Sponsor kind te bezoeken. Het is waar dat de mensen daar geweldig vinden dat mensen een eind reizen om hen te bezoeken. Ik wens de deelnemers aan de marathon veel succes in dit prachtige land met elkaar en de mensen daar.

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.