Kerst is een groot feest in Noord-Sulawesi, een overwegend christelijk gebied in het grootste moslimland ter wereld, Indonesië. In de hoofdstad Manado versieren gekleurde lichtjes de straten. Geen winkel wil achterblijven, de ene winkel nog vrolijker versierd dan de andere, in de hoop de aandacht van de mensen te trekken. Kerstliederen zijn overal te horen. Mensen doen enthousiast hun inkopen.
 
Door: Marsalina Lekan en Tobias van Sijll
 
Als je met de auto het binnenland in rijdt, voel je langzaam maar zeker de sfeer veranderen. Steeds minder lichtjes versieren de straten, winkels zijn minder kleurig en kerstmuziek is niet meer te horen. Op 3 uur van Manado ligt het dorp Molompar. De huisjes zien er kaal en armoedig uit, de mensen werken lange dagen op de akkers. De feestelijke uitbundigheid van Manado is compleet verdwenen.
 
Huur en schulden
In Molompar zijn de mensen afhankelijk van een goede oogst om te overleven. Ze werken hard en verkopen de gewassen voor lage prijzen op de lokale markt. “We kunnen niets anders kopen dan een beetje eten. We moeten onze huur betalen en hebben schulden. We kopen nooit nieuwe kleren of schoenen. Ook niet met Kerst”, vertelt Moudy Monopo.
 
Moudy’s man Robert verbouwt rijst. De oogsten zijn mislukt. Een ramp voor de familie, omdat ze nu een paar maanden moeten wachten op de volgende oogst. Robert en Moudy vinden het moeilijk om aan hun 4-jarige dochter Ireine uit te leggen dat ze haar nooit een cadeautje kunnen geven. “Ik vind het verschrikkelijk om mijn dochter niets te kunnen geven met Kerst. Dat raakt me heel erg als vader”, vertelt Robert.
 
Eerste cadeau ooit
Toch is deze Kerst anders dan andere jaren. Ireine zit sinds een aantal maanden in het Compassion-project dat hoort bij de lokale kerk. Met Kerst krijgen alle kinderen een cadeau. Het is Ireine’s eerste cadeau ooit.
 
Op de dag dat de projectmedewerkers langskomen, zit Ireine een beetje zenuwachtig te wachten in haar stoeltje. Ireine’s moeder verwelkomt de medewerkers. Olivia heeft de cadeautjes voor Ireine bij zich. Een paar schoentjes, een paar sokken, een roze kettinkje en een roze jurkje.
 
Echte prinses
Met een grote lach op haar gezicht trekt Ireine alle kleren meteen aan. Ze voelt zich een echte prinses. Een roze jurk, die heeft ze altijd al gewild! Robert, Ireine’s vader, kijkt vol trots naar zijn dochter. Een grote glimlach verschijnt op zijn gezicht.
 
“Ik ben zo blij dat we Kerst dit jaar vieren met een cadeau voor onze dochter. Dat is van onschatbare waarde. Ireine heeft iets gekregen wat wij haar zelf helaas nooit hadden kunnen geven”, vertelt moeder Moudy.
 
Compassion Nederland is enorm dankbaar dat duizenden mensen uit Nederland en België hebben gedoneerd aan het kerstfonds. Uit dit fonds wordt voor alle kinderen wereldwijd een kerstcadeau gekocht. Dit is vaak het enige cadeau dat kinderen in het jaar krijgen. Hier kun je foto’s zien van kinderen die hun kerstcadeau krijgen. Namens alle kinderen: Bedankt!
 
Je kunt je eigen sponsorkind overigens ook een verjaardagscadeau geven.
 


1 reactie Reageer
  1. Tamara
    jan 8, 2013
    at 22:21

    Wat een lief kind! Zo leuk om haar stralende gezichtje te zien 🙂

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.