Zaterdag 12 januari is het precies 3 jaar geleden dat Haïti werd getroffen door een verwoestende aardbeving. Het was de grootste natuurlijke ramp in de geschiedenis van het land. Meer dan 3 miljoen inwoners werden getroffen, in alle lagen van de bevolking. Opvallend is dat lokale kerken juist sterker uit de ramp zijn gekomen. Haïti zet de eerste stappen op weg naar een goede toekomst.
 
Door: Justin Spenrath
 
Repareren en bouwen
Haïti is een verscheurd land dat opgebouwd moet worden. Veel overlevenden hebben familieleden verloren. Een tijd van lange rouw en stilstaan was er niet bij voor de Haïtianen, het leven moest zo snel mogelijk weer opgepakt worden. Waar moest men beginnen? Het land lag materieel en emotioneel in puin.
 
Compassion heeft bijgedragen aan de noodhulp door het uitdelen van voedselpakketten, tenten en andere basisbehoeften. Ook heeft Compassion gezorgd voor tijdelijke en permanente huisvesting. Maar Compassion bouwt vooral mee op de lange termijn, gericht op kinderen en gezinnen. De regering staat voor veel uitdagingen, maar maakt ook grote stappen in de wederopbouw. Puin wordt geruimd, veel voorzieningen en infrastructuur worden hersteld.
 
Denken aan zelfmoord
Oleus heeft van ver moeten komen om zijn leven weer op te pakken. Hij leefde met zijn gezin in het gebied Sans-Fil, Haïti. Hij had een succesvol  kleermakersbedrijfje. Het leven lachte hem toe. Maar toen ineens sloeg het noodlot toe. Hij verloor zijn vrouw en een zoon door de aardbeving. Zijn dochter, een neefje en hij overleefden de ramp.
 
Hij had geen gezin meer, geen eten, geen dak boven zijn hoofd. Zijn bedrijf was in het slop geraakt. Oleus had alle hoop verloren. Hij dacht er zelfs over na om zelfmoord te plegen. Want wat had het leven nog voor zin?
 
Compassion en de lokale kerk
Ondanks de aardbeving zijn veel lokale kerken gegroeid. Volgens Pastor Yvon (voorganger van een lokale kerk in Haïti) komt dat mede door de samenwerking met Compassion. Compassion helpt kinderen in projecten via lokale kerken in ontwikkelingslanden. De lokale kerken zijn veilige plekken. Zij kennen de noden in hun gemeenschap het beste en bieden de meeste garantie op een langetermijnsamenwerking die nodig is om armoede te verslaan. De samenwerking tussen lokale kerken en Compassion was er al ver voor de aardbeving en zal blijven.
 
De kerk van Pastor Yvon werkt ook samen met Compassion. Compassion opende er een project waar op dit moment ruim 500 kinderen naartoe gaan. Mensen van buitenaf kijken nu met andere ogen naar de kerk. De groei van de lokale kerk is ook een gevolg van de aardbeving. Pastor Yvon: “Dit was de eerste keer dat ik zoveel enthousiasme heb gezien in de gemeenschap. Mensen komen hier niet alleen naar de kerk, maar willen oprecht de dingen van God leren.” Veel mensen die actief bezig waren met voodoo, hebben hun leven aan Jezus gegeven.
 
Hoopvolle toekomst 
Oleus kwam er weer bovenop door zijn geloof in God en de veerkracht die hij kon tonen. Door een programma van Compassion voor plaatselijke kleine ondernemingen kon hij zijn bedrijfje weer opstarten. Het begint weer succesvol te worden. Daarnaast zitten zijn dochtertje en neefje in een Compassion-project. Nu kunnen ze naar school, krijgen ze medische zorg, goede voeding en geestelijke ondersteuning. Ondanks dat er nog steeds chaos is in Haïti wordt er gebouwd aan de toekomst.
 
Bekijk deze video voor het indrukwekkende verhaal van het project 313 in Haiti en de kerk die dit project uitvoert.

Een langer filmpje (10 min) over de opbouw van Haïti kun je hier bekijken.
 
Wil je ook meebouwen aan de toekomst van Haïti? Dan kan! Sponsor een kind uit Haïti en geef hem of haar daarmee een kans om uit armoede te ontsnappen.
 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.