Rik_01Ik ben Rik Bennik, medewerker bij Compassion en spreker. Onlangs heb ik zoiets moois meegemaakt: mensen veranderd zien worden door kinderen in armoede te helpen. Wij zijn zelf niet in staat om de wereld te veranderen, maar wel het leven van een kind in armoede. En ook al heb je weinig geld, dat maakt niet uit. Ieder van ons heeft een stem. Net zoals deze sponsor.
 
De daad van één persoon
Ik kreeg niet zo lang geleden een belletje van een sponsor. Of ik haar wilde helpen met het organiseren van een Zondag voor Kinderen in Armoede (ZKA) in haar gemeente en of ik wilde komen spreken. Natuurlijk wilde ik dat. Ze had een groot verlangen om kinderen in armoede te helpen. Na ons gesprek zette zij de stap naar haar voorganger. Ze kreeg zijn steun.
 
KerkHet lot van mensen in armoede
Ik sprak in de dienst over Ruth 2:13 waarin Boaz zich bekommerde om Ruth. Zij kwam in een voor haar onbekend land terecht. Hij trok zich haar lot aan, sprak haar moed en geloof in. Hij gaf haar te eten, droeg zorg voor haar.
 
Mijn vraag: wil jij ook een Boaz zijn? Wil jij je het lot aantrekken van mensen in armoede? Dat gaat veel dieper dan meevoelen. Compassie is een werkwoord, tot actie overgaan. God vraagt ons om ons geloof praktisch toe te passen, als individu en als gemeente opkomen voor de verdrukten, weerlozen en zwakkeren (Spreuken 31:8-9).
 
Ik eindigde mijn preek met de uitnodiging een kind te gaan sponsoren aan de Compassion-tafel. Wat er daarna gebeurde was heel bijzonder. Ik overdrijf niet: mensen renden letterlijk naar de tafel toe voor het sponsoren van een kindje!
 
Wauw!
De voorganger besloot ook om een kindje te sponsoren. Hij kwam naar mij toe en zei: “Rik, deze dienst was even wennen voor mij. Maar toen ik zag wat het met de mensen deed, wauw. Wat een enthousiasme”.
 
3 jongens, die weinig te besteden hadden, zijn ieder individueel een kind gaan sponsoren. Ze hadden ook de nieuwste mobiele telefoon kunnen halen, maar ze kozen ervoor een kind in armoede te helpen. De moeders van de jongens zagen dit, schoten in tranen en besloten ook om ieder een kind te gaan sponsoren. Dat was een geweldig moment.

“Ze renden naar de tafel toe om een kind te gaan sponsoren”

 
Laat jij ook je stem horen?Verander
Ik vind het zo gaaf dat God onze stem wil gebruiken om mee te bouwen aan Zijn Koninkrijk. De Zondag voor Kinderen in Armoede is een oplossing voor mensen die een stem willen zijn voor kinderen in armoede.
 
Zit je erover na te denken om ook een ZKA te houden in jouw kerk of gemeente? Of heb je andere ideeën? Wij helpen je graag verder klik hier. Hier kun je meer lezen over de ZKA en mij (rbennik@compassion.nl) of een van onze andere sprekers bereiken.
 
Rik Bennik
 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.