Infographic Holistisch


2 reacties Reageer
 1. Ronald
  mrt 8, 2013
  at 12:58

  L.S. Ik vind het jammer dat jullie de term holistisch gebruiken. Hebben jullie al eens goed uitgezocht wat het inhoudt en betekend? bijv. door het op te zoeken op wikipedia. Daar lees ik: ” De holist ziet afgescheidenheid als een illusie, gecreëerd door het denken. In esoterische en New Age kringen is holisme om deze reden populair.” Het lijkt me, hoe goed bedoelt, toch niet iets om door een christelijke organisatie gebruikt te worden. Ik zie graag een reactie van jullie tegemoet. Met vriendelijke groet, Ronald

 2. mrt 11, 2013
  at 13:05

  Beste Ronald,

  Hartelijk bedankt voor je reactie en input! Dat waarderen we! We hebben de term ‘holistisch’ zeker goed onderzocht voordat we deze zijn gaan gebruiken. We hebben er bewust voor gekozen de term te gebruiken. Dat leggen we graag uit.

  Holisme komt van het Griekse woord ‘Holon’ wat ‘geheel’ betekent. De oorspronkelijke betekenis van dit woord houdt kort gezegd in dat de verschillende onderdelen van het geheel niet los van elkaar gezien kunnen worden. Compassion past dit toe op de ontwikkeling van een kind; het verstand, het hart, de geest en het lichaam zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom is het ook essentieel om in de ontwikkeling van een kind je te richten op alle 4 deze aspecten; we kiezen voor een ‘holistische’ aanpak bij ieder individueel kind.

  Het klopt dat de New Age beweging de term ‘holisme’ ook gebruikt. Maar het begrip holisme wordt al eeuwenlang (door o.a. de Kerk) wereldwijd gebruikt om uit te leggen dat elk gebied in je leven met elkaar in verband staat. Alhoewel de heel jonge New Age beweging het er ook over heeft, is het natuurlijk niet een New Age term. Compassion heeft niets met de New Age filosofie, maar we geloven wel dat Jezus een holistisch Koninkrijk van God verkondigde. Het Evangelie is niet alleen iets puur geestelijks – de onvoorwaardelijke liefde van God kan op elk gebied van je leven een uitwerking hebben.

  We hopen hiermee voldoende antwoord te hebben gegeven. Wanneer je meer vragen hebt, horen we dat uiteraard heel graag!

  Vriendelijke groeten,
  Tobias van Sijll

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.