david-dahlin-250x168Misschien is het een verrassing, maar ik denk dat de grootste behoefte van kinderen in armoede precies dezelfde is als van kinderen in Nederland en andere westerse landen. Kinderen moeten horen en weten dat ze geliefd zijn.
 
Door: David Dahlin, Compassion International
 
Kinderen moeten zich gekend, geliefd en beschermd voelen. Ondanks dat ze misschien ouders of andere verzorgers hebben die van ze houden, is het gevaar met armoede dat alles in hun omstandigheden toch het tegenovergestelde communiceert. Hun omgeving is instabiel en het gebrek aan voedsel, kleding en scholing vertelt aan een kind dat hij of zij niet waardevol is. Ze zijn niet de moeite waard.
 
Slechte en gebrekkige voeding, het ontbreken van inentingen en andere medische zorg staan een goede fysieke ontwikkeling van kinderen in de weg. Maar de onmenselijk boodschap van niets waard zijn, wortelt zich in het hart en het leven van een kind. Het beschadigt en beperkt hen voor de rest van hun leven, als die boodschap niet verandert.
 
david-dahlin2Het begint met liefde
Als ze niet geloven dat hun leven anders kan zijn, dan zal het ook niet anders zijn. Ik zeg niet dat alleen geloof nodig is om een leven de veranderen, het vraagt ook de mogelijkheden en andere dingen. Maar ze moeten geloven dat verandering mogelijk is en dat hun leven gáát veranderen. Ik geloof dat dit begint met liefde.

Liefde van de mensen in de lokale kerk die naast de kinderen staan, liefde van familie, maar ook liefde van de sponsor. Een simpele bemoediging in een brief van de sponsor kan een kind de rest van zijn of haar leven onthouden.
 
Steeds weer opnieuw lezen
Ik ken ontzettend veel voorbeelden van kinderen die me vertelden dat ze een brief steeds weer opnieuw lazen, omdat de woorden van hun sponsor ze op de been hield. Die speciale woorden waren van sponsors die iets simpels zeiden als: “Jij bent heel goed in wiskunde”, “Die jurk staat je erg mooi”, “Je bent heel goed in voetbal en we zijn trots op je. We houden van je en bidden voor je.”
 
Simpele woorden die wij schrijven kunnen levensveranderende impact hebben op een kind dat snakt naar zulke bemoedigingen.
 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.