jun 27 2013

Een ‘lucky’ toekomst

Thacienne 01Mijn naam is Thacienne,  ik ben 29 jaar en woon in Rwanda.

Leven in puin
In 1994 werd mijn land verscheurd door de vreselijke strijd tussen de Hutu’s en de Tutsi’s. Ik was 11 jaar oud toen mijn beide ouders en 4 broers en zussen vermoord werden tijdens deze genocide. Hierdoor bleef ik alleen over met mijn drie broers. Ons leven lag in puin en mijn broers raakten op het verkeerde pad. Eentje werd opgesloten met psychische problemen, de tweede is op straat gaan zwerven en mijn jongste broertje werd in een weeshuis opgenomen. Ik werd in huis genomen door mijn tante, maar dat deed ze eigenlijk alleen maar om zo een gratis huishoudster te hebben.

Angst voor de toekomst
Ik voelde me vreselijk alleen en wilde zo snel mogelijk uit dit huis weg. Toen ik de kans kreeg, trouwde ik, zodat ik in ieder geval ergens een thuis zou kunnen hebben. Mijn man had af en toe werk als chauffeur, maar hij verdiende heel weinig geld. We hadden inmiddels twee kinderen, dus het was voor mij niet mogelijk om ook te gaan werken. Toen ik zwanger bleek te zijn van ons derde kind, zag ik de toekomst met angst tegemoet. We konden ons gezin al niet onderhouden, hoe moesten we voor deze nieuwe baby zorgen?

Thacienne 02Cadeau van God
Juist op het moment dat we het allemaal echt niet meer zagen zitten, kregen we hulp. De kerk in ons dorp ging samenwerken met Compassion en daar werd ik in het Child Survival Programma opgenomen. Zij gaven me de medische controles die ik nodig had en hielpen ons gezin met voedsel en alles wat we nodig hadden voor de baby. Twee maanden later beviel ik van een gezonde zoon en ik noemde hem Lucky, omdat ik geloof dat hij ons gezin geluk brengt. God heeft hem aan ons gegeven als een cadeau en om ons leven weer op de rit te krijgen.

Mooie toekomst voor Lucky
Het geeft me veel kracht om op het Compassion-project met andere moeders te praten en steeds meer over God te leren. Voordat ik naar het project ging was ik erg teruggetrokken en in mezelf gekeerd. Nu heb ik daar veel vrienden gemaakt en dat heeft me echt veranderd! Ik heb ook geleerd hoe ik goed voor Lucky moet zorgen en als we medische hulp nodig hebben, krijg ik dat ook via het project. Als Lucky 4 jaar wordt, gaat hij naar het kindsponsorproject. Hij zal een sponsor krijgen en de kansen krijgen die ik en mijn man niet gekregen hebben. Hij kan naar school gaan en ik weet zeker dat hij een mooie toekomst tegemoet gaat.

Lees meer over Compassions programma voor moeders en baby’s.

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.