Tieners in BFIn de zomerperiode organiseren veel Compassion-projecten kampen voor kinderen. Tijdens deze kampen kunnen de kinderen veel spelen, sporten, zingen, creatief bezig zijn en spelletjes doen. Het is een heerlijke tijd voor de kinderen die anders nooit op vakantie zouden gaan. Daarnaast zijn er ook workshops en lessen over onderwerpen uit het dagelijkse leven en lessen uit de Bijbel. In Burkina Faso werd een speciaal kamp georganiseerd voor tieners, met onderwerpen die voor hen relevant zijn en aansluiten bij hun leefwereld.  
 
240 tieners uit verschillende Compassion-projecten kwamen naar het kamp in Koubri, een kleine stad ten zuiden van de hoofdstad Ouagadougou in Burkina Faso. De sfeer was gemoedelijk en er werd veel gesport, gespeeld, gedanst en gezongen. De tieners maakten nieuwe vrienden en genoten van de gezelligheid.
 
Group of studentsSeksuele voorlichting
De lessen die worden gegeven, gaan over verschillende relevante onderwerpen. De eerste dag op het kamp werd meteen een heftig, maar belangrijk onderwerp behandeld: seksualiteit. Nestor, één van de leraren uit een Compassion-project, vertelt: “In Burkina Faso zijn grote problemen als het gaat om seksualiteit. Er is veel seksueel geweld, uitbuiting en de rechten van met name vrouwen en kinderen worden vaak niet gerespecteerd. Wij vinden het belangrijk om vroeg te beginnen met voorlichting en willen kinderen en tieners bewustmaken van hun rechten. In de tienertijd gaan jongens en meiden experimenteren met seks, drugs en alcohol. Er zijn veel tienerzwangerschappen in ons land. Daarom willen we dit onderwerp zo snel mogelijk bespreekbaar maken, om de kinderen en jongeren te beschermen en helpen.”
 
Tijdens de lessen vertelden de docenten over het omgaan met seksualiteit, de manier waarop God het bedoeld heeft en de stappen die tieners kunnen ondernemen wanneer er verkeerde dingen gebeuren. Ook konden de tieners vragen stellen over seks, hun veranderende lichaam en alles wat hen bezighield. “Er was een enorme openheid”, vertelt Nestor. “En natuurlijk was er gelegenheid voor de tieners om in een meer privé setting te praten. Het blijft een spannend onderwerp.”
 
’s Middags keken de tieners een christelijke film: ‘De Ultieme Keuze’. Deze film sloot aan bij de lessen van de docenten en liet zien hoe belangrijk het is om goede keuzes te maken in het leven. Voor veel jongeren is dit moeilijk, vanwege de vele verleidingen en slechte voorbeelden in hun omgeving.
 
Discipline voor schoolGroup
De volgende dag gingen de lessen over een ander belangrijk onderwerp in het leven van een tiener: school en leren. In Burkina Faso zijn veel tieners die moeite hebben met discipline en presteren daardoor niet goed op school. Compassion-medewerker Bado vertelt: “Het gezinsleven is een belangrijke factor die de prestaties van kinderen en tieners op school beïnvloedt. Als ze thuis niet worden gestimuleerd, verdwijnt langzaam maar zeker de wil en de discipline om te studeren. Daarom hebben we het tijdens dit kamp gehad over leerhouding en hebben we de tieners advies gegeven hoe ze met leerobstakels kunnen omgaan en hoe ze efficiënt kunnen studeren. Verder is het belangrijk dat tieners leren om school en hun sociale leven te combineren.”
 
Project-medewerkers zijn op huisbezoek gegaan bij de tieners die leerproblemen hebben. Ze zijn samen met de ouders op zoek gegaan naar manieren om hun tieners te stimuleren en helpen. Een van de tieners Andrea vertelt: “Soms haal ik slechte cijfers op school en dan zeggen mijn ouders meteen dat het komt omdat ik niet studeer. Maar ik weet dat ik wel hard heb gestudeerd. Ik snapte er niets van dat ik zulke cijfers haal nadat ik uren heb geleerd. Maar nu heb ik efficiënte leermethodes geleerd, die bij me passen en me helpen om goed te studeren. Dat helpt me echt!”
 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.