OnidisIn de Compassion-projecten leren de kinderen praktische vaardigheden waarmee ze later in een eigen inkomen kunnen voorzien. Dit is essentieel, aangezien slecht een klein deel de mogelijkheden kunnen krijgen om via het leiderschapsprogramma (LDP) door te studeren aan de universiteit. Waar komen deze jongeren na het kindsponsorprogramma terecht?
 
Onidis, 20 jaar, is een van de vele jongeren in de Dominicaanse Republiek die het sponsorprogramma met succes heeft voltooid. Vorig jaar was hij klaar met zijn middelbare school en het programma van Compassion. Hij heeft van zijn 7e tot en met zijn 19e in het project gezeten.
 
Zijn Compassion-project in Pedro Brand, Dominicaanse Republiek, verzorgt sinds 1982 praktische beroepstraining voor de kinderen en tieners. De afgelopen jaren zijn bijvoorbeeld kapperslessen, nagelstyling, Engelse lessen, typcursussen en kooklessen aangeboden aan de kinderen.
 
Computers repareren
Toen Onidis 13 jaar was, leerde hij op het Compassion-project de basisvaardigheden van de Engelse taal. Na een training op de computer en een typcursus voor gevorderden, had hij genoeg vaardigheden in huis om later als secretaris aan de slag te gaan. Op zijn 18e voltooide Onidis ook nog de technische cursussen om computers te repareren en onderhouden.
 
18 is de leeftijd waarop Dominicanen hun stemrecht en identiteitskaart krijgen. Het is een leeftijd met veel onzekerheden en uitdagingen, omdat ze vanaf dat moment compleet zelf verantwoordelijk zijn. Voor Onidis was het juist een tijd vol mogelijkheden. Hij kreeg een baan op de afdeling personeelszaken bij het ministerie van defensie in de Dominicaanse Republiek. Op dit moment is hij verantwoordelijk voor de gegevens van alle personeelsleden en de technische computersystemen.
 
Eigen bedrijfje
Naast deze baan, heeft Onidis thuis ook nog een kleine reparatiewinkel voor computers. Door zijn ervaring en werkwijze heeft Onidis inmiddels een goede reputatie opgebouwd in de omgeving. Met zijn baantjes kan Onidis zelf zijn studie Informatietechnologie aan de universiteit van Santo Domingo bekostigen. Daarnaast bezoekt hij nog regelmatig het Compassion-project om te helpen met de bekabeling en installatie van de computers in het computerlokaal.
 
Onidis’ verhaal laat zien hoe belangrijk het kindsponsorprogramma is, ook voor de jongeren die niet doorstromen in het leiderschapsprogramma (LDP). Hij heeft hier zijn relatie met God kunnen ontwikkelen, en daarnaast heeft hij beroepsvaardigheid geleerd die hem in staat stellen om zijn omgeving te helpen en in zijn eigen financiën te voorzien.
 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.