Maycol’s broer werd voor zijn ogen vermoord. Hij had daardoor zoveel wrok en haat in zich, dat hij zich zelf ook bij een bende aansloot. Op het Compassion-project leerde hij de kracht van vergeving en nam hij de dappere stap om uit de bende te stappen en zo zijn leven te redden.

 

“Als ik geen sponsorkind was geweest, had ik nu waarschijnlijk in de gevangenis gezeten of was ik dood.”

 

Mijn naam is Maycol Ossa, ik ben 19 jaar en ik woon in Colombia.
Ik woon met mijn familie in een buitenwijk van Medellin. Daar ben ik opgegroeid in een arm gezin. Mijn vader is alcoholist en daarom komt de zorg voor het gezin volledig op mijn moeder terecht. Zij verdient een minimumsalaris als schoonmaakster en onderhoudt daarmee onze familie van 8 mensen. Toen ik 6 jaar oud was, werd ik opgenomen in een Compassion-project; ik kreeg toen een sponsor waardoor ik naar school kon. Dit ontlastte mijn moeder in haar zorg.

Ik ging bij een bende
De buurt waar wij wonen kent veel geweld. Er zijn veel bendes actief en het drugsprobleem is groot. Toen ik 11 jaar oud was, werd mijn oudste broer Leonardo voor mijn ogen doodgeschoten. Hij was verslaafd aan drugs en is vermoord door leden van een lokale bende.  Op dat moment kon ik alleen maar haat voelen. Ik wilde wraak nemen op de moordenaars van mijn broer en besloot me aan te sluiten bij een rivaliserende bende. Zij gebruikten mij vooral als uitkijk, om ze te waarschuwen als de politie in de buurt kwam. Mijn haat en verbittering werden steeds meer gevoed.

Leren over vergeving
In deze tijd ging ik nog wel naar het Compassion-project en daar kreeg ik op een gegeven moment een nieuwe lerares. Zij wist waar ik mee bezig was en nam vaak de tijd om met me te praten. Zij leerde me over vergeving en hoe Jezus ons daar een voorbeeld in is. Het duurde een aantal maanden, maar uiteindelijk raakten haar woorden me. Ik zag ook dat ik mijn moeder veel verdriet deed door bij deze bende te blijven, daarom besloot ik dat ik uit de bende moest stappen.

Maycol en zijn moeder Zully

Opgepakt door de politie
Maar een bende is niet iets waar je zo maar even ‘je lidmaatschap van opzegt’. Je verlaat een bende eigenlijk alleen in een doodskist. Daarom was ik vreselijk bang om eruit te stappen, maar God heeft me hierin geleid. Op de dag dat ik de bendeleider wilde vertellen dat ik ermee wilde stoppen, werden alle bendeleden door de politie opgepakt. Ze kwamen allemaal achter de tralies en wonderbaarlijk genoeg bleef ik buiten schot.

God is groot
Op dat moment heb ik Jezus in mijn hart toegelaten en Hij heeft me geholpen om de moordenaars van mijn broer te vergeven. Dit was een lang proces, maar ik kan zeggen dat ik het nu achter me heb gelaten. God heeft heel veel genezing gegeven en dankzij Hem heb ik een toekomst. Ik wil iedereen vertellen hoe groot Hij is!

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.