Mark van Heusden in UgandaMark van Heusden: een gepassioneerde en gedreven ondernemer in marketing & communicatie en vader van drie dochters. Na 18 jaar stilzitten besloot hij afgelopen jaar deel te nemen aan de Musketier Marathon in Uganda. In één jaar van 0 naar 42 kilometer hardlopen in het snikhete Afrika.

Ongeveer een jaar van tevoren begon Mark met trainen. Twee doelen had hij voor ogen: “Fit worden na 18 jaar stilzitten.” En “opnieuw geconfronteerd worden met diepe armoede en luisteren naar wat God hierover tegen mij wil zeggen.”

De voorbereiding
In het begin liep hij kleine stukjes, daarna steeds verder. Al gauw bleek dat zijn lichaam meer wilde. Dit was echter vaak niet reëel na zo lang niet sporten. Toch ging het steeds beter. Ook het werven van sponsors en fondsen ging prima. “Het was supergaaf om te merken hoeveel mensen in mijn omgeving betrokken waren. Veel van hen hebben flinke bedragen gegeven!” Uiteindelijk stond de teller op €15.000! Na 6 maanden volgde de eerste fysieke uitdaging: de 7-Heuvelenloop. 8 weken later volgde de halve marathon van Egmond. Na een jaar trainen was hij er klaar voor. Van een bureaustoel in Soesterberg naar een marathon in Uganda.

Vies drinkwater
Een deel van de lopers bij de finish in Lira“Het contrast tussen Uganda en Nederland is enorm. Van de mooie asfaltwegen in Nederland naar hobbelige ‘modderpaden’ met gaten. Doctor Jona, een plaatselijke arts, vertelde mij: ‘Armoede zorgt voor vies drinkwater, slechte zorg en gebrek aan scholing. Ziekte maakt het laatste beetje geld op van de gezinnen hier die toch al zo weinig hebben. Gebrek aan scholing leidt tot slechte keuzes. En zo gaat de cirkel rond.’ Er zijn basale investeringen nodig om omgekeerde bewegingen op gang te brengen. Daarom liepen we de marathon.”

Samen over de finish
“De belangstelling onder de bevolking was groot. Het werd een feest als nooit tevoren voor de mensen in de omgeving van Lira. Er komen natuurlijk niet elke dag 120 blanke mannen een marathon lopen. Op de ochtend van de marathon gingen we om 06.00 uur van start. Na een soepele 25 km vielen drie mannen in onze groep terug. In de laatste kilometers kon ik een teamgenoot ondersteunen. Samen rennend, wandelend en strompelend haalden we de finish. Mooi!”

Mark van Heusden in UgandaMust-do
“Ik ben nog steeds bezig met de rol die armoede in mijn leven gaat spelen. God is dit aan het invullen. Dat is ontzettend gaaf!” Mark moedigt anderen ook aan om mee te doen in 2014. “Een must-do voor mannen en vrouwen die zich willen onderdompelen in trainen, fondsenwerven en Gods hart zoeken en vinden! Super gaaf om zo’n indrukwekkende reis te maken samen met anderen die hetzelfde doel voor ogen hebben. Heel bijzonder om Ugandezen te ontmoeten en het werk van Compassion te zien. En uiteindelijk was marathonlopen een enorme kick!”

Ook meedoen? Kom naar de informatie-avond!
In 2014 krijgt de marathon een vervolg als Muskathlon in Uganda en Ethiopië. Heeft Marks verhaal je geïnspireerd? Kom dan naar de informatie-avond op 16 september. Voor meer info, klik hier.

 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.