t3Chi had nooit durven dromen dat hij ooit zou kunnen studeren. Toch moedigde zijn moeder hem aan: “Zorg ervoor dat je je doctoraat behaalt, als je de kans krijgt om te studeren.” Zijn leven werd een worsteling tegen de leugens van armoede. Toch hield hij hoop. Tientallen jaren later haalt Chi zijn doctoraat aan de beste universiteit in Thailand. Hij is de 2e persoon uit de Karen-stam ooit die dit presteert.

Zwaarder dan verwacht
Chi betekent ‘klein’ binnen de Karen-stam. Zijn ouders gaven hem deze bijnaam, omdat hij vroeger erg klein was. Net als andere dorpsbewoners moesten ze hard werken om te overleven. De Karen-stam werd jarenlang onderdrukt door de overheersende Junta. Onderdrukking en burgeroorlog zorgde ervoor dat velen van de Karen-stam vanuit Birma (Myanmar) naar Thailand zijn gevlucht. Toen Chi 6 werd stuurde zijn moeder hem naar school in de stad. Dit was voor de jonge Chi een grote stap. Hij deed zijn uiterste best om te wennen aan het hostel waar hij woonde, de vele klusjes en het huiswerk. Het leven ver van huis was zwaarder dan hij had verwacht.

Op zoek naar het hoogst haalbare
In de 6e klas kreeg Chi tyfus, waar hij bijna aan overleed. In tijden van heimwee en worstelingen werd hij blij van 2 dingen: kerstcadeautjes en sponsorbrieven. “Het beste cadeau van allemaal was schrijven met mijn sponsor. Ik was ver van huis en had geen contact met mijn ouders. Het was een zegening om brieven van mijn sponsor te ontvangen die naar mij en mijn familie vroeg.” Chi droomde ervan om later een verschil te maken in zijn stam. Op zo’n moment dacht hij weer terug aan de woorden van zijn moeder. Daarom stortte hij zich op zijn studie. Op zoek naar het hoogst haalbare.

Diep de jungle in
32 jaar lang woonde Chi op veel pictureverschillende plaatsen, waaronder Bangkok. Uiteindelijk haalde hij in 2010 zijn doctoraat. Toch was dit niet het einddoel, maar slechts een begin. “Ik geloof dat educatie mensen de kans geeft op een beter leven. Toch mist het een enorme kracht als het Woord van God hier geen rol hierin speelt.” Na zijn studie werkte Chi een aantal jaar voor Compassion Thailand. Daarna werd hij directeur van een basisschool in Noord-Thailand. Hij gaat regelmatig diep de jungle in om kinderen uit andere dorpen op te halen, zodat ze naar school kunnen.

t2Steun in zware tijden
“Als ik terugkijk zie ik Gods leiding in mijn leven. Hij heeft me gebracht waar ik nu ben. Bij Compassion heb ik een goede basis leren leggen voor de rest van mijn leven. Wat ik heb ontvangen wil ik weer terug geven aan de samenleving door haar te dienen. Eén verlangen heb ik nog: mijn sponsors ontmoeten die mij in zware tijden hebben gesteund. Ik denk vaak aan hen en wil graag laten weten hoe goed het met me gaat. Ik weet niet of ik ze ooit zal ontmoeten. Zo niet, dan wil ik graag een bericht voor hen achterlaten: Bedankt voor alles wat jullie voor mij hebben gedaan. Bedankt voor de brieven en de woorden van hoop. Het heeft veel voor me betekend. Ik ben terug in mijn dorp om mijn omgeving te dienen. Ik ga waar God me leidt.”

 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.