Joshua zucht. “Beth… Beth was the first who really believed in me.” Een paar mensen slikken. Ik ook.

Even terugspoelen. Joshua Miago had hier eigenlijk niet moeten zijn. Hij had eigenlijk geen beurs moeten krijgen om een master in moleculaire biologie te doen aan de Radboud. Hij had eigenlijk niet zijn verhaal moeten vertellen aan 200 Nederlandse ondernemers.
Toen hij 26 jaar geleden geboren werd in Dandora, de grootste sloppenwijk en vuilnisbelt van Nairobi, was het plan dat hij nu arm, crimineel of gewoon dood zou zijn.

ben en joshua

Dat liep dus anders. Een Amerikaanse vrouw besloot Joshua te sponsoren via hulporganisatie Compassion en ging met hem corresponderen. Ze schreef dat ze grote dromen voor hem had. Dat hij naar school zou gaan. Zou studeren. Dat hij meer zou worden dan hij ooit had gedacht.
Ja. Dat is wel een beetje Amerikaans (een Nederlandse sponsor had misschien geschreven: “Verwacht niet teveel. Het leven valt best tegen. Ook hier.”). Maar Beth was precies wat Joshua nodig had. Iemand die zonder reserves in hem geloofde.

Na de middelbare school werd hij geselecteerd voor het vervolgprogramma van dezelfde organisatie. Zo kon hij een bachelor aan de Kenyatta Universiteit doen en tegelijk een leiderschapstraining volgen.
En nu staat Joshua hier. Met meer visie, meer hoop en grotere plannen dan alle Nederlandse studenten (en afgestudeerden) die ik ken. Vastbesloten om een substantiële bijdrage te leveren aan de bestrijding van malaria. De ziekte waar jaarlijks 800.000 Afrikanen -vooral kinderen- aan sterven, legt hij uit.

Joshua’s verhaal zorgt ervoor dat ik stiekem toch een beetje in wonderen ga geloven. Net als Beth. Al was het maar omdat het blijkbaar best productief is om grote verwachtingen, grote plannen en groBentiggelaarte dromen te hebben. Voor jezelf. Voor anderen. En vooral voor de Joshua’s van deze wereld.

Ben Tiggelaar

 

Speciale actie
Ben is ambassadeur van het Leadership Development Programma van Compassion.  Hij schreef 77 inspirerende columns over dromen, durven, doen op het werk en thuis. Van elk verkocht gesigneerd exemplaar (van €14,95) gaat €10 naar het LDP.

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.