okt 17 2013

Oma vecht voor kleinkinderen

IMG_1860“Oma’s zijn een zegen van God. Ze zijn er met een reden.” Carmen Benavides is hiervan het levende voorbeeld. Ze draagt de verantwoordelijkheid voor haar 3 kleinkinderen. Haar ouderdom en de ongemakken die daarmee gepaard gaan houden haar niet tegen. Ze is een onvermoeibare werkster met maar één doel: haar kleinkinderen een toekomst geven.
 
“Mijn kleinkinderen houden me sterk”
30 jaar geleden kwam Carmen naar Managua, de hoofdstad van Nicaragua. Door een scheiding van haar dochter kreeg ze de zorg over haar 3 kleinkinderen: Paula, Jandys en Jorlenny. Beide ouders wilden niet voor de kinderen zorgen. “In de tijd dat we bij mama woonden konden we voedsel kopen”, vertelt Paula. Carmen heeft geen baan, maar dit houdt haar niet tegen. Elke dag gaat ze er op uit om klusjes  te vinden, zoals kleren wassen of strijken. “Mijn kleinkinderen helpen me om sterk te blijven. Ik dank God voor de kracht die Hij me geeft om hen op te voeden.”
 
“Ze hebben mijn nood gezien”
In de tijd dat de moeder van de kinderenpicture hen verliet werden ze geselecteerd voor een Compassion-project bij de plaatselijke kerk. “De kerk zit in mijn hart. Zij hebben mijn nood gezien.” 17 oma’s in de kerk zitten in een vergelijkbare situatie als Carmen. De kerk ondersteunt hen. Ze ontvangen extra hulp, zoals medicijnen en wanneer nodig een aanvullende maaltijd. Het project voorziet alle kinderen van uniformen, schoenen en schoolspullen. ”Het project is een zegening”, vindt Carmen. “Ik dank God dat hij ons ziet.”
 
“Ik ga door”
Carmen zet alle zeilen bij om haar drie kleinkinderen voor te bereiden op de toekomst. “Ik ga door. Ik stuur mijn kleinkinderen niet de straat op om te bedelen. Dan lopen ze gevaar. In mijn gebeden vraag ik constant om Gods hulp.” In het project ontwikkelen de kinderen zich. Paula zegt: ”Ik vind het leuk om te handwerken en te lezen. Het project bereidt me voor op de toekomst.”
 
tHelpen in een uitzichtloze situatie
“God zegent oma’s als Carmen voor het werk dat ze doen. Ik hoop dat anderen hun voorbeeld en advies volgen. Ze weten als geen ander hoe ze kinderen vooruit kunnen helpen in een uitzichtloze situatie”, zegt projectmedewerker Edelma Ramirez. Carmen is dankbaar voor alles wat ze ontvangt: ”Ik wil de sponsors en de staf van het project zegenen. Er zijn velen die in een situatie als ik verkeren. God heeft een groot hart en wil voor ons allemaal zorgen.”
 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.