Annaliza holds her newborn babyAnnaliza zag er ontzettend naar uit; ieder moment zou ze kunnen bevallen van haar derde kindje. Het was half december en het regenseizoen in de Filipijnen had al een maand voorbij moeten zijn.
 
Annaliza Tumanda is 30 jaar, moeder van twee dochters, Charess (6) en Jane (3). Haar man Edmund is een timmerman zonder vaste baan. Als het hem lukt om werk te hebben, verdient hij ongeveer 2,50 per dag. Op dagen zonder werk is het gezin afhankelijk van de hulp van familie en vrienden. Annaliza had vroeger werk als wasvrouw, maar sinds ze zwanger is van de derde, kan ze niet meer bijdragen aan het inkomen.
 
Annaliza en haar gezin wonen in het zuiden van de Filipijnen. In 2009 raasde er ook al een hevige orkaan over het gebied. De rivier stroomde over tot in het centrum van Cagayan. Een paar kilometer verderop bleef Macasandig ongeschonden. De mensen hier waren blij, want volgens oude legendes zou er de aankomende 20 jaar niet nog een grote orkaan in hetzelfde gebied komen. Niets bleek minder waar.
 
‘Nee, niet nu bevallen!’
In de middag van 16 december pakten donkere wolken zich samen boven de stad. Extreme regenval barste los. Charess kon niet slapen, omdat het dak zo veel gaten had dat het kleine houten huisje heel snel blank stond door de regen. Jane van 3 sliep gelukkig wel. De ouders bleven wakker om te waken in dit noodweer. De elektriciteit viel uit, de nacht was aardedonker. Alles in huis was doorweekt. Een slechtere situatie om te bevallen was niet denkbaar, maar Annaliza voelde dat het begon. “Ik dacht ‘nee, niet nu!’ maarja, je houdt dat natuurlijk niet tegen.”
 
View of damaged store front in mud“Rond middernacht was onze huisje compleet overstroomd. We besloten op het dak te gaan zitten, dat was veiliger”, vertelt Annaliza. Het lukte de hoogzwangere Annaliza niet direct om op het dak te komen. Vader Edmund maakte een groter gat in het dak. Hij hielp vervolgens zijn vrouw en dochters op het dak. Het gezin klom van het ene dak naar het andere dak en het lukte om het kleine gezondheidscentrum in de wijk te bereiken. Rond 2 uur ’s nachts beviel Annaliza van haar derde gezonde dochter.
 
Volgepakte sporthal
Even later ging de storm liggen en verdween het water langzaam uit de huizen en van de wegen. De schade in het gebied was verschrikkelijk. Het gezin werd vanuit het gezondheidscentrum overgebracht naar een volgepakte sporthal die diende als evacuatiescentrum.
 
Annaliza holds her newborn baby in crowded facilityHoewel het gezin net als duizenden anderen alle bezittingen en hun huis hadden verloren, behoorden ze tot de gelukkigen die deze ramp hebben overleefd. Honderden mensen kwamen om in het natuurgeweld en velen werden nog lange tijd vermist. Compassion-medewerker Christian vertelt: “In de ochtend gingen we zo snel mogelijk op zoek naar de kinderen. We hoorden veel verschrikkelijke verhalen. Een ramp voor onze stad en voor ons land. Gelukkig vonden we Charess, Jane en heel veel andere kinderen en hun families in de sportzaal en andere evacuatiecentra.”
 
Balans opmaken
Toen Compassion later de balans opmaakte, bleken 9 sponsorkinderen uit de projecten vermist te zijn en 3 overleden. 215 huizen van families waren gedeeltelijk beschadigd en 315 compleet weggespoeld. 4 Compassion-projecten waren geheel vernietigd door de orkaan. 2297 kinderen uit 16 verschillende projecten waren fysiek of emotioneel getroffen door het natuurgeweld. In het hele gebied waren duizenden slachtoffers. De Filipijnse regering verklaarde dat deze orkaan ‘de meest dodelijke orkaan in het jaar 2011 was’. Het liet de intensiteit van de orkaan zien, maar dat het slechts over 2011 ging liet tegelijk zien dat soortgelijke orkanen het land ieder jaar treffen.
 
Annaliza en haar gezin hadden al niet veel voor de orkaan. Daarna hadden ze helemaal niets meer, behalve hun pasgeboren dochter en 2 andere dochters. “We zijn ontzettend blij dat we het hebben overleefd en dat ik een gezonde dochter ter wereld heb mogen brengen. We zijn blij met de hulp die we krijgen. Maar we zijn ook verdrietig over alles wat we hebben verloren en we zijn angstig over het natuurgeweld dat ons in de toekomst nog te wachten staat”, schets Annaliza de schijnende situatie waarin miljoenen mensen in de Filipijnen leven.
 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.