CDSP-PH943Field_Proposed-2-0909Nadat tyfoon Haiyan een paar dagen geleden over de Filipijnen raasde, kwam de wereld in actie. Maar hoe bepaal je aan welke organisatie je voor noodhulp doneert als er zoveel opties zijn? Deze 3 vragen helpen je te kiezen:
 
1) Werkte de organisatie al op de Filipijnen, voordat de tyfoon kwam?
Dit is heel belangrijk. Een organisatie die al samen werkt met de lokale bevolking heeft relaties met families, kerken en vaak de lokale overheid. Ze waren bij hen toen de bevolking zich schrap zette voor tyfoon Haiyan. Na de ramp kunnen ze de kennis van de mensen en de omgeving gebruiken om direct te helpen waar hulp het meest nodig is.
 
2) Blijft de organisatie daar helpen wanneer noodhulp niet meer nodig is?
Op dit moment hebben de slachtoffers dringend noodhulp nodig, maar blijft de organisatie aanwezig wanneer deze fase voorbij is? De schade die tyfoon Haiyan op de lange termijn veroorzaakt is gigantisch. Huizen en scholen moeten worden herbouwd. De bewoners hebben hulp en advies nodig om met zo’n verwoestende ramp om te gaan, en slachtoffers moeten hun trauma’s verwerken.
 
3) Hoe wordt het geld gebruikt?387260158
Als een goed doel al in het land werkt en blijft werken, kan het geld effectief worden gebruikt.
 
Het goede doel hoeft geen medewerkers naar het land te sturen. Ze leven al jaren met de lokale bevolking en kennen de cultuur. Ze hoeve geen kantoor te vestigen, effectieve communicatie op te bouwen of vertrouwen te winnen van de lokale bevolking. Ze zijn al deel van de bevolking.
 
Alleen noodhulp is niet effectief voor structurele verandering op de lange termijn. Het is belangrijk dat er wordt geïnvesteerd in de toekomst van de samenleving. Over een jaar is de ergste nood voorbij, maar zijn de problemen er nog wel. Dan moeten huizen worden herbouwd en trauma’s worden verwerkt.
 
media_xl_1459762Effectief doneren?
Wil je dat je donatie impact heeft op de lange termijn? Overweeg dan organisaties die al langer in het gebied van de ramp zijn. Zij hebben hun focus op de lange termijn. Het hulpgeld wordt zo effectief besteed, omdat noodhulp onderdeel is van een doordacht, uitgewerkt plan voor de toekomst van deze bevolking is.

 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.