Sponsored children eating Christmas meal at ProjectDe hele maand december is er een feeststemming in Ghana. In de grote steden klinken er kerstliedjes uit de huizen, winkels, bussen en taxi’s. Zelfs de ringtones van mobieltjes laten kerstliedjes horen. Veelkleurige versieringen en lichtjes creëren een gezellige sfeer.
 
Door: Vera Mensah-Bediako, Compassion Ghana
 
Veel families decoreren de bomen rond hun eigen huis met gekleurde lichtjes. Sommige families halen een tak in huis en decoreren die met licht en versieringen. Begroetingen op straat veranderen van ‘goedendag’ naar ‘Afishiapa’, wat ‘gezegende Kerst’ betekent.
 
Op kerstavond houden de meeste kerken in Ghana diensten. De aanwezigen zingen veel kerstliederen en de bijbelvertellingen gaan over de geboorte van Jezus. De jeugd in de kerken laten een bijbels toneelstuk zien. De mensen praten vaak nog lang door over deze indrukwekkende samenkomsten. Veel kerken delen voedsel, drinken, koekjes en kleding uit aan de mensen in de buurt die in armoede leven.
 
Project Children gather for Christmas gift from the ProjectDe kinderen kijken enorm uit naar het kerstfeest. Er is vaak lekker eten. Zelfs normale maaltijden worden speciaal gemaakt met een paar extra ingrediënten. De favoriete maaltijd van de meeste kinderen is rijst met kip en frisdrank erbij. Er zijn koekjes en snoepjes voor de kinderen.
 
Niets om naar uit te kijken
Het kerstfeest is heel anders in de gemeenschappen waar Compassion Ghana werkt. Kerst speelt geen grote rol voor de arme mensen in Adukrom, een klein stadje in het oosten van het land. Voor de meeste families in Adukrom is 25 december een dag als alle andere. In tegenstelling tot de kinderen in de stad, hebben de kinderen in Adukrom niets om naar uit te kijken.
 
Maar voor de 200 kinderen van het nieuwe Compassion-project gaat kerst dit jaar anders zijn dan alle andere jaren. Voor velen van hen is het de eerste keer dat ze een kerstcadeau krijgen. Ze krijgen allemaal nieuwe kleren en een heerlijke maaltijd, rijst met pittige tomaat en gefrituurde kip. En ze horen over Jezus, die uit liefde naar de wereld kwam.
 
Gifty van 8 jaar komt uit een gezin met 8 kinderen. Haar vader werkt in loondienst op het land en haar moeder wast kleren voor andere gezinnen. Het gezin is niet zeker dat ze dagelijks te eten hebben, want soms komen de ouders zonder geld thuis. Gifty en de andere kinderen hebben nog nooit speelgoed of een ander cadeau gehad.
 
“Ik geloofde het niet totdat ik het zag.”Group of girls with Christmas dressed from Project
Voor Gifty is een nieuwe jurk voor kerst een groot cadeau. Tot nu toe droeg ze altijd oude jurken van haar zussen. De beslissing om kleren te kopen voor de kinderen is gemaakt in overleg met de ouders en verzorgers van de kinderen. “We werden als ouders uitgenodigd op het project om te praten over de cadeaus voor kinderen, zodat ze echt iets zouden krijgen dat ze nodig hebben. We wilden ze allemaal graag kleding geven. Om eerlijk te zijn geloofde ik het niet totdat we opnieuw werden uitgenodigd op het project en mijn dochter een nieuwe jurk kreeg”, vertelt moeder Mary.
 
Mary is overweldigd door wat het project heeft gedaan voor haar dochter in de afgelopen maanden en met Kerst. “Ik weet niet wat ik moet zeggen. Ik snap bijna niet dat iemand die zo ver weg woont en Gifty nog nooit heeft gezien, zoveel van haar houdt. En niet alleen Gifty, maar alle kinderen. Ik wil alle mensen die een kerstgift hebben gegeven enorm bedanken!”
 
Bekijk deze foto’s van kinderen die hun kerstcadeaus krijgen in Compassion-projecten over de hele wereld.
 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.