Children pose smiling together outside projectIn een land waar generaties getraumatiseerd, verwond of zelfs verdwenen zijn door de genocides in 1994, staan jongeren op en vertellen hun dromen voor de toekomst. Veel van de tieners en jongeren die hieronder aan het woord komen hebben familieleden verloren tijdens de genocide. Ondanks de pijn en de trauma’s willen ze iets van hun leven maken. Ze willen helpen hun land op te bouwen. 

Daniel
De 12-jarige Daniel woont bij zijn moeder, maar kent zijn vader niet. Hij wil later dokter worden: “Ik vind het niet leuk als mensen ziek zijn en geen geld hebben voor medicijnen. Ik wil ze helpen.”

Patrick
“Als ik later groot ben, dan ga ik een project starten om elektriciteit te maken”, vertelt Patrick van 12 jaar. “Thuis heb ik een lampje en batterijen. Die probeer ik met twee draadjes te verbinden totdat ik licht heb. Heel leuk!”

Mitali
Mitali (19) had maagzweren toen hij op de middelbare school zat. Hoewel de rekeningen door Compassion werden betaald, heeft Mitali wel een achterstand opgelopen op school. Hij heeft een beroepsopleiding tot chauffeur gevolgd en is nu bezig met een cursus Engels. “Daarna wil ik autotechniek studeren en nog een chauffeursopleiding doen, zodat ik auto’s kan repareren en taxichauffeur kan worden”, vertelt Mitali enthousiast.

Diane

Diane

Diane
De 18-jarige Diane wil professioneel muzikant worden: “Ik heb kort geleden een zangwedstrijd gewonnen met een zelfgeschreven liedje. Die komt nu op de radio!” Diane leidt aanbidding en speelt piano in de kerk en is bezig met haar eerste album.

Janvier
Als de 19-jarige Janvier wordt toegelaten tot het leiderschapsprogramma (LDP) wil hij financieel management studeren aan de universiteit. Anders wil hij een boerderij beginnen en varkens fokken: “Als ik het kapitaal kan krijgen om 1 varken te kopen, dan kan ik 7 of 8 biggen krijgen. Vervolgens fok ik met 4 verder en verkoop ik er 3, zodat ik mijn eigen opleiding kan betalen.”

Esperance
Esperance (21) is een van de studenten die door de selectieprocedure van het LDP is gekomen. Vanuit een duidelijk visie vertelt ze: “Ik wil management studeren aan de universiteit en daarna voor een grote bank werken. Maar vooral wil ik een goede en betrouwbare leider zijn op welke positie ik ook kom.“

Justine
Justine van 14 jaar wil graag piloot worden en de wereld over vliegen. “Ik vind het leuk om nieuwe plekken te ontdekken en wil graag met een vliegtuig andere mensen daar brengen!”

Karoline
De 19-jarige Karoline wil haar eigen bedrijfje beginnen en dieren fokken zodat ze die kan verkopen. “Ik heb mijn ouders nooit gekend. Geen idee of mijn moeder nog leeft. Ik weet alleen dat mijn vader met een andere vrouw leeft. Ik was 17 jaar toen ik hem voor het eerst ontmoette”, vertelt Karoline met tranen in haar ogen. “Maar dankzij mijn oma en Compassion heb ik hoop en kan ik wat van mijn toekomst maken!”
 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.