Omdat publieke scholen formeel onderwijs geven aan de kinderen, richt het Compassion-project zich als aanvulling daarop met name op informeel onderwijs. Compassion gelooft dat informele en cognitieve ontwikkeling een cruciale rol spelen om iemand economisch zelfvoorzienend te maken. Het is een manier om de unieke vaardigheden en talenten van ieder kind naar voren te brengen en hen te helpen om zich daarin te ontwikkelen.

Compassion beschrijft de cognitieve ontwikkeling als het waarnemen en begrijpen van de omgeving. Het is het vermogen van een individu om kennis te verwerven en vaardigheden te ontwikkelen door formeel en informeel leren.

De klassen zijn verdeeld in leeftijdsgroepen: 3 tot 5 jaar, 6 tot 8 jaar, 9 tot 11 jaar en 12 jaar en ouder. De cognitieve ontwikkelingslessen worden wekelijks gegeven.

cognitive-development-classroom

Alledaagse dingen
Kinderen van 3 tot 5 jaar krijgen in totaal 88 lessen. De lessen gaan over ‘mijn dorp/stad’, lokale dieren, vogels, insecten, planten en het gebruik van water.

De kinderen van 6 tot 8 jaar krijgen 90 lessen. Ze maken een familiefotoalbum, leren verhalen vertellen en krijgen les over lucht- en waterverontreiniging, landbouw, verstandig winkelen en boodschappen doen, en verschillende soorten ondernemingen.

Kinderen van 9 tot 11 jaar krijgen 92 lessen over leren beslissingen maken, omgaan met tijd, onderzoek doen, tuinieren, geld sparen en verstandig omgaan met geld.

Kinderen van 12 jaar en ouder krijgen onder andere lessen over seksualiteit, seksuele reinheid, HIV/Aids, seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) en andere belangrijke onderwerpen in de puberteit.
 
Leerling centraal
De lessen worden door de leraren aangepast aan de leeftijd, regio en context. In het begin van de les praten de leerlingen over wat ze de vorige les hebben geleerd. Dit helpt ze om de belangrijke dingen te onthouden. De leraar introduceert vervolgens een nieuw onderwerp. De leerlingen staan centraal. Leraren zijn niet constant aan het woord, ze moedigen hun leerlingen aan om hun mening te geven en kennis te delen over verschillende onderwerpen.

Leerlingen nemen actief deel aan de lessen en er is veel interactie. De leraren proberen zo veel mogelijk les te geven aan de hand van concrete materialen zoals kaarten, bloemen, stenen, bladeren, bodemsoorten en insecten. Er zijn groepsdiscussies en presentaties, zodat het vertrouwen van de kinderen groeit om voor groepen te spreken.
 
Lidia van 11 jaar vertelt over de lessen die ze heeft gekregen:

“De lessen op het Compassion-project zijn anders dan die op school. Ik ben er vooral achter gekomen wat mijn talenten zijn en wat ik goed kan. Ik kan heel goed schrijven en tekenen en dat vind ik ook heel leuk om te doen. Mijn leraar zegt ook dat ik het goed kan!”

Melaku (5) vertelt enthousiast:

“Het allerleukste vind ik om met verf kleuren te mengen. Dat krijg je nieuwe kleuren! En ik weet welke vogels en dieren er alleen in Ethiopië zijn.”

cognitive-development-coloring

Positief verbaasd
Kejela Dula werkt al 16 jaar op het project als directeur. Hij vertelt:

“Toen ik de leerplannen voor het eerst zag, was ik positief verbaasd. Dit lesprogramma gaf ons de mogelijkheid om de kinderen kennis en vaardigheden bij te brengen over verschillende aspecten van het leven. We zijn toen meteen begonnen om de lessen zo aan te passen dat ze precies aansluiten bij onze cultuur, omgeving en context. De kerk zorgde voor goede leslokalen en wij leidden de leraren op om de lessen op een goede manier te kunnen geven.

Ik ben ontzettend tevreden met de resultaten die ik zie bij de kinderen. Bijna alle kinderen presteren hierdoor ook heel goed op de reguliere scholen. Op het project ontwikkelen ze doelen voor de toekomst en kunnen ze benoemen wat hun eigen talenten zijn. Ik vind het prachtig om dat te mogen zien!”

 


1 reactie Reageer
  1. Ilonka Christiaans
    jan 17, 2014
    at 10:09

    Wat leuk en interessant om te horen hoe het leerprogramma in de projecten is opgezet, ik had daar eigenlijk geen idee van hoewel we al best een aantal jaren een sponsorkindje hebben. Dank voor deze info!

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.