Het 13e levensjaar van een meisje zou een prachtige tijd moeten zijn. Ze gaat van haar kindertijd naar volwassen worden. Een bijzondere en mooie periode in het leven van een meisje. Het zou zeker geen tijd moeten zijn van trouwen en kinderen krijgen.
 
In Bangladesh worden veel meiden in arme dorpen rond deze leeftijd gedwongen door hun ouders om te trouwen. Ze komen in een relatie terecht waar ze nog helemaal niet aan toe zijn, op lichamelijk, emotioneel en geestelijk gebied.

child-marriage-in-bangladesh

Geslagen
Binnen het eerste jaar van hun huwelijk krijgen de meeste meiden al een kind. In het huis van de schoonfamilie moeten ze een extreme hoeveelheid huishoudelijk werk doen, waardoor ze elke dag fysiek zwakker en zwakker worden. De meiden worden vaak geslagen door hun man.
 
Dit is de realiteit voor duizenden jonge meiden op het platteland van Bangladesh. Voor meisjes van moslim- of hindoegezinnen dreigt dit gevaar constant. Ook op Compassion-projecten is de dreiging aanwezig. De meiden worden door hun familie gedwongen te trouwen zonder dat medewerkers van het project ervan weten. Ze worden meegenomen en wonen van het ene op het andere moment in dorpen heel ver van het project.
 
Onbetaalbare bruidsschat
Bij hindoegezinnen heerst een mentaliteit dat je ongeluk hebt wanneer je als meisje bent geboren en dat je voor niets anders bent gemaakt dan te dienen in het huis van je man. Vanwege de bruidsschat zijn veel ouders niet blij als ze een meisje krijgen. De ouders moeten als bruidsschat een enorm geldbedrag en veel cadeaus geven aan de man van het meisje.
 
Het gevolg is dat veel ouders een relatief ‘voordelige’ afspraak maken met een man over de bruidsschat wanneer het meisje ongeveer 12 of 13 jaar oud is. Ze denken hierbij niet aan de gevolgen voor het meisje. In 99% van de gevallen kunnen de meisjes niet protesteren tegen het huwelijk. Ze hebben namelijk niet het recht om beslissingen te maken over hun eigen leven. Sushama is een uitzondering.
 
Hoewel Sushama werd gedwongen, weigerde ze te trouwen. Ze werd vreselijk mishandeld door haar beide ouders. Sushama ging naar het Compassion-project en vertelde alles aan de medewerkers. De projectdirecteur en een vrouwelijk sociaal werker brachten meteen een bezoek aan Sushama’s ouders om met hen in gesprek te gaan.

child-marriage-sushama

Officieel protest
Officieel mogen meisjes in Bangladesh niet trouwen voordat ze 18 jaar zijn. Deze wet kan echter zelden worden gehandhaafd in de dorpen op het platteland. De politie kan alleen in actie komen als er een officieel protest wordt aangetekend tegen het huwelijk. Dit gebeurt zelden.
 
Sushama protesteerde met alles wat in haar was. Compassion steunde haar en hielp haar om er een officiële klacht van te maken. Het resultaat was dat de lokale overheid Sushama ondersteunde.
 
Tegen kindhuwelijken
Het project organiseerde direct een bijeenkomst tegen kindhuwelijken, waaraan ook lokale overheden en politie deelnamen. De problemen rond kindhuwelijken zijn een belangrijk onderwerp geworden tijdens de bijeenkomsten met ouders op het Compassion-project. Sushama werd een voorbeeld voor andere meisjes.

“Mijn ouders dwongen mij, maar ik weigerde om te gaan trouwen. Mijn oudere zus trouwde toen ze 13 jaar was. Ze moest stoppen met school en kreeg te maken met verschillende ziektes. Daardoor kon ze niet meer goed zorgen voor het kind dat ze kreeg. Haar man mishandelde haar heel vaak. Ik wilde dat leven niet!”

 
Gevaren van kindhuwelijken
Sushama heeft de moedige stappen kunnen zetten mede door de lessen die ze heeft gehad op het project. Tijdens het curriculum voor tienermeiden is er veel ruimte ingepland voor onderwijs over de gevaren van kindhuwelijken. De meiden maken hun eigen liedjes, dramastukken en slogans tegen het sociale probleem. Eén van de slogans is: ‘Stop kindhuwelijken voor een beter leven!’
 
Ook de medewerkers van het project krijgen lessen over bewustwording, waarin ze het belang van onderwijs en gezondheidzorg voor de meiden behandelen en leren om gevaren te signaleren en kindhuwelijken te voorkomen. Compassions initiatieven worden zeer gewaardeerd door de lokale overheden. De ouders zijn echter niet allemaal even blij, omdat de gewoontes van kindhuwelijken zo diep geworteld zijn in de cultuur. Het is een grote uitdaging voor Compassion om ouders te overtuigen dat kindhuwelijken geen goede optie zijn.

child-marriage-awareness-training
 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.