EvelinDe afgelopen tijd hebben we veel verteld over de effectiviteit van kindsponsoring, maar hoe zit het met de ethische kant?

Er zijn een aantal onderwerpen die naar voren komen als het gaat om de ethische kant van kindsponsoring:

  1. Is kindsponsoring oneerlijk omdat niet iedereen kan worden geholpen?
  2. Wordt een kind niet misbruikt door het te gebruiken voor fondsenwerving?
  3. Stimuleert kindsponsoring afhankelijkheid?

We vertellen graag onze visie over deze vragen.  Vandaag de eerste:
 
1. Is kindsponsoring oneerlijk omdat niet iedereen kan worden geholpen?

Door: Amber van Schooneveld
 
In het sponsorprogramma van Compassion staan de levens van individuele kinderen centraal. De kinderen gaan regelmatig naar het Compassion-project waar ze op een holistische manier worden geholpen. Ze leren dingen zoals een gezonde omgang met anderen, goede hygiëne en ze bouwen aan een gezond zelfbeeld. Ze leren ook over de liefde van God en het plan dat Hij heeft voor hun leven.
 
Nshimiyimana GilbertOmdat ons sponsorprogramma zicht richt op de ontwikkeling van individuele kinderen, lijkt het selectief.“Elke ontwikkelingsorganisatie heeft beperkte middelen. Er moeten dus keuzes worden gemaakt”, vertelt Chuck McGinty, Compassions programmadirecteur. “Dit geldt voor gemeenschapsontwikkeling, kindontwikkeling en noodhulp na rampen. Er zijn mensen die profiteren en mensen die niet profiteren.”
 
Grootste nood
Compassion werkt altijd via plaatselijke kerken in ontwikkelingslanden. Dat betekent dat de mensen die de gemeenschap kennen op zoek gaan naar de armste mensen, met de grootste nood.
 
Van buitenaf, met ons westerse perspectief, kijken we misschien naar een sloppenwijk en denken: “Ze zijn allemaal arm, hoe kunnen we de één helpen en de ander niet?” Maar als je gedetailleerder gaat kijken, ontdek je dat de ene familie een fiets kan betalen, maar een andere niet eens de scholing van de vijf kinderen.

Als iemand middelen of kennis verkrijgt, dan wordt dit gedeeld met de gemeenschap.

 
Een westerse zorg?
De vraag of sponsoring van een kind verdeeldheid brengt in een gemeenschap, wordt vaak gesteld vanuit onze westerse cultuur. In onze cultuur zijn individualisme en individuele rechten een zeer belangrijke waarde. In veel gemeenschappen waar Compassion werkt, daarentegen, is de cultuur veel meer gericht op de gemeenschap. Wanneer een kind wordt gesponsord, profiteert de hele familie automatisch mee. Als iemand middelen of kennis verkrijgt, dan wordt dit gedeeld met de gemeenschap.
 
Gemeenschap veranderen
Een belangrijke vraag om te stellen is: Als alle hulp selectief is, wat is dan de meest effectieve manier om een gemeenschap te veranderen? Lange tijd werden mensen geholpen door hen materiele dingen te geven. Als iemand ziek is, bouw een ziekenhuis. Als iemand scholing nodig heeft, bouw een school. Maar Compassion heeft door de jaren heen ontdekt dat materiele dingen nooit de gemeenschappen veranderen. Mensen wél.
 
Toen Jezus op aarde was, besteedde hij heel duidelijk het grootste deel van zijn tijd met maar 12 mensen. Jezus wist dat hij de grootste impact op de lange termijn zou hebben als hij zich richtte op de harten van een paar mensen. Dit groepje zou Zijn boodschap vermenigvuldigen en de wereld in brengen.
 
Maribel MotolDe focus van Compassion ligt op de ontwikkeling van individuele kinderen. Ze leren dat ze geliefd en waardevol zijn en dat God ze wil helpen om anderen te helpen. De kinderen groeien op om gevers en leiders in hun gemeenschap te worden.
 
Doordat we het individuele kind centraal stellen, kunnen we veel meer impact hebben op mensenlevens via onze voormalig sponsorkinderen, dan wanneer we alleen onze gelimiteerde middelen zouden hebben.
 
Het gaat om hoop
Shane J. Lopez, psychologe, vertelt: “Hoe we over de toekomst denken – hoe we hoop hebben – bepaalt hoe we ons leven leven.” Individuele mensen kunnen niet uit armoede worden bevrijd door hen slechts materiele middelen te geven. Een mens moet weten dat hij of zij van punt A naar punt B kan komen. Oftewel, wat een mens nodig heeft is: hoop.
 
“Het is niet voldoende om de omstandigheden te veranderen. Het gaat erom dat het hart en de gedachten veranderen”, vertelt McGinty. “Hoop moet komen op de plekken waar geen hoop is. We willen ze daar echt helpen, naast de middelen die we ze geven die ze nodig hebben. We geloven dat dit uiteindelijk gemeenschappen zal veranderen: mensen die werkelijk geloven dat ze uit hun omstandigheden kunnen ontsnappen.”
 
Om een gemeenschap te veranderen, moet je een individu veranderen. Dat is precies waar het om draait in het kindsponsorprogramma van Compassion.
 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.