Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Foto’s vertellen de verhalen die woorden niet kunnen vertellen. We leggen bij Compassion de schoonheid van kinderen en volwassenen dan ook graag vast op beeld. Met deze beelden proberen we het verhaal van de prachtige kinderen en gezinnen te vertellen. Daarbij hoort ook het verhaal van armoede en de vaak verschrikkelijke omstandigheden waarin de gezinnen leven.
 
Door deze situatie kun je te maken krijgen met een spanningsveld. Ook als je als sponsor op reis gaat naar een ontwikkelingsland. Hoe kun je op een waardige manier foto’s maken van mensen en toch hun nood portretteren voor de mensen thuis?

Hieronder lees je 5 manieren waarop Compassions fotografen proberen om goede foto’s van kinderen te nemen. Deze 5 manieren laten zien hoe Compassion tegen fotografie aankijkt. Het zijn tevens tips voor reizigers en sponsors die de kans krijgen hun sponsorkind te bezoeken.
 
1. Een goede foto begint met relatie
Je zult zien dat als je begint te praten met mensen, dat vaak een lach op hun gezicht tovert. Hun passie, humor en menselijkheid komen tevoorschijn. Dat is een echt persoon.

Prachtige foto’s komen nadat je tijd doorbrengt en iemand leert kennen, of in het geval van kinderen: met ze speelt. Breng tijd door op hun niveau, letterlijk. Lach met ze. Trek rare gezichten. En je zult zien dat je de prachtigste foto’s krijgt van kinderen die laten zien wie ze echt zijn.

kids-photography-ideas_smiles

2. Spreek hun taal
Je hoeft niet vloeiend Swahili te spreken. Maar je kunt een paar kleine zinnetjes leren waarmee je mensen laat merken ze te willen ontmoeten in hun land, op hun grond. Leer ‘Hallo’, ‘Hoe gaat het?’ ‘Mag ik een foto van je nemen?’ Misschien moeten ze wel een beetje lachen om je accent en jij hebt een authentieke foto.

En als je niet precies weet hoe je moet vragen of je hun foto mag nemen, dan kun je altijd naar je camera wijzen. Ze begrijpen wel wat je bedoelt. De meeste kinderen zullen ‘ja’ roepen en op je camera komen kijken hoe ze erop staan.

kids-photography-ideas_goofy

3. Behandel ieder kind waardig
Een goede vraag om jezelf te stellen nadat je een foto van een kind hebt genomen: ‘Zou zijn/haar moeder trots zijn op deze foto? Of zou ze zich schamen?’

Compassion wil oprecht ‘anderen behandelen zoals we zelf behandeld willen worden’. We maken dus geen foto’s die kinderen uitbuiten of beschamen. We maken foto’s die kinderen trots maken en een gevoel van eigenwaarde geven.

Soms horen we: ‘De kinderen zien er niet zo arm uit.’ Voor een deel is dat omdat deze kinderen een verschil hebben in hun leven. We helpen ze met schooluniformen, leren ze over hygiëne en zorgen voor hun eigendommen.

Maar dit is ook omdat we de waardigheid van een kind heel serieus nemen. We gebruiken geen foto’s die kinderen hun waardigheid afpakken zodat wij fondsen kunnen werven. We geloven dat wanneer we de menselijkheid van een kind laten zien, en niet alleen de verdorvenheid van de situatie, mensen zeker geraakt zullen worden.

kids-photography-ideas_dignity2

4. Vertel de waarheid in je foto’s
Foto’s zijn ontzettend krachtig. Het is dus belangrijk dat ze de waarheid vertellen. Tijdens een verhaal over hongersnood kwam onze fotograaf erachter dat de geïnterviewde niet zo broodmager waren. Hij ging niet op zoek naar de magerste familie in de omgeving, want dat zou niet de waarheid zijn.

En weet je? De waarheid is altijd beter! Wanneer je een onvervalst verhaal vertelt door foto’s, dan straalt de authenticiteit er vanaf en dat maakt de foto’s geweldig.

kids-photography-ideas_truth

5. Kom vanachter je camera vandaan
Als je op reis bent, is het verleidelijk om van letterlijk alles een foto te maken. Je wilt niet één herinnering verliezen. Maar het is ontzettend waardevol om echt deel te worden van je omgeving. Om volledig aanwezig te zijn.

Als je op sponsorreis gaat, kun je wellicht afspreken wie foto’s maakt. Jij hebt dan de tijd om alles volledig in je op te nemen. Wanneer je tijdens het fotograferen sowieso de tijd neemt om te observeren, kan dat leiden tot geweldige plaatjes.

Wat zijn jouw gedachten hierover? Heb je de kans gehad om je sponsorkind te bezoeken of naar een ontwikkelingsland te gaan? Welke tips kun je andere sponsors geven die deze reis willen maken?

kids-photography-ideas_JA
 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.