Parade’s Ochtends vroeg stroomt het Compassion-project in Suluun, Oost-Indonesië vol. Inmiddels zitten er al zo’n 30 kinderen en 7 volwassenen binnen. Ze komen vandaag niet bij elkaar om te leren, maar om het paasfeest te vieren. De glinstering in hun ogen verklapt dat ze er zin in hebben.
 
“Dit jaar vieren we in het project voor de 4e keer de kruisiging en opstanding van Jezus”, vertelt Jerry Tengor, projectdirecteur. Het organisatiecomité besloot 4 jaar geleden om het paasfeest ieder jaar te vieren. “Dat doen we om aan de gemeenschap het offer van Jezus en redden van de wereld te laten zien. En ook om het paasfeest nieuw leven in te blazen!” legt Jerry uit. Pasen was namelijk al 30 jaar bijna niet meer gevierd in het gebied.
 
Het feest is ieder jaar anders, omdat de kinderen het grootste deel mogen bedenken en invullen. Zij mogen met hun meest creatieve ideeën komen. Het thema van dit jaar is ‘Jezus is opgestaan. Wees blij en verheugd!’ De activiteiten zijn dan ook voornamelijk gericht op het met vreugde en blijdschap vieren van Jezus’ opstanding.
 
Children playing games in Passover Celebration, many childrenKostuums en snorren
De kinderen treffen een groot deel van de voorbereidingen. Kostuums worden gemaakt voor de toneelstukjes. Zo maken een aantal jongen soldatenuniformen uit juten zakken en tekenen ze een snor op elkaars gezicht. Ook de meiden zijn druk bezig met hun kostuum en ze versieren de ruimtes. In de keuken bereiden een aantal moeders een heerlijke maaltijd. Er is rijst met kip, eieren en groente. Ook bakken ze een heerlijke traditionele cake.
 
Na een mooie bijeenkomst in de kerk, gaan de kinderen naar buiten waar ze verschillende spellen spelen. De kinderen van 6 tot 8 jaar houden een lepel in hun hand en proberen de knikker zo snel mogelijk naar de andere kant te brengen, zonder dat deze valt. De kinderen van 9 jaar en ouder houden de lepel in hun mond. Wat een plezier hebben ze met elkaar! Alle papa’s, mama’s en andere toeschouwers moedigen ze enthousiast aan.
 
CrackerhappenChild attempting to eat a hanging cracker during games at Passover Celebration
Er wordt zelfs een wedstrijdje koekhappen gedaan, maar dan moet Indonesische crackers. Ook nu wordt er weer veel gelachen, terwijl de kids naar de crackers proberen te happen. Daarna is het tijd voor een traditioneel Indonesisch spel: boompje klimmen.
 
Ook is er een grote parade, waarin de 231 kinderen van het project verschillende bijbelverhalen uitbeelden. De één is nog trotser op zijn eigengemaakte kostuum dan de ander. Wekenlang hebben de kinderen op het project geoefend en alles zo goed mogelijk voorbereid. Van Adam en Eva tot het leven van Jezus. Alles komt langs en de omstanders kijken vol bewondering naar de kinderen.
 
Children participate in a Passover march and reenactmentJezus’ Liefde
Natuurlijk is er in de parade extra veel aandacht voor het paasverhaal, zodat omstanders kunnen leren over Jezus en de betenis van Pasen. Als afsluiting kijken de kinderen, de ouders en iedereen uit de omgeving op het Compassion-project een film over Pasen. “We willen graag Jezus’ liefde en Zijn offer voor de mensen laten zien aan iedereen die Hem nog niet kent”, besluit projectdirecteur Jerry tevreden.
 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.